Friday , 20 June 2025

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου: Οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» γιορτάζουν με γευστικές δοκιμές στη Θεσσαλονίκη – Ποιες ώρες

Παγκόσμια Ημέρα του Ξινόμαυρου η 1η Νοεμβρίου. Η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διακρίνοντας τη σπουδαιότητα και τη μοναδικότητα της ποικιλίας Ξινόμαυρο, μία από τις κορυφαίες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, καθώς και τις τάσεις που παγκόσμια δημιουργούνται, αποφάσισε το 2019 να προχωρήσει στην πρωτοποριακή κίνηση που συμβάλει στην προβολή και προώθηση της ποικιλίας αυτής, και θέσπισε την καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου» (International Xinomavro Day).

Το Ξινόμαυρο κατέκτησε τη διεθνή αγορά
Ο Ελληνικός οινοποιητικός κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντικά και επιτυχή άλματα, τόσο στην παραγωγή και ποιότητα εκλεκτών κρασιών όσο και στη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού αμπελώνα και του επώνυμου οίνου που παράγει, στην εγχώρια αγορά αλλά και στο εξωτερικό. «Η κυρίαρχη αμπελοοινική ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας, πλέον ανήκει στον διεθνή οινικό χάρτη με τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της και τη φήμη που έχει αποκτήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ξεκάθαρο, πως οι γηγενείς ποικιλίες μας αξίζουν να αποκτήσουν τη θέση τους στη συνείδηση των καταναλωτών παγκόσμια και ισάξια με τις διεθνείς ποικιλίες. Κίνηση που άλλωστε βρήκε την άμεση και μέγιστη ανταπόκριση στην Ελλάδα, ξεκινώντας παράλληλα διεθνή αποδοχή, αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος».

Η νούμερο 1 ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας
Το Ξινόμαυρο, ποικιλία πρεσβευτής της Ελλάδας, ήδη αναγνωρίζεται, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και κυρίως αγαπιέται, κερδίζοντας συνεχώς φίλους σε αρκετές χώρες παγκόσμια και φυσικά πρωτίστως στην Ελλάδα μας. «Ως ημερομηνία του εορτασμού, ορίστηκε η 1η Νοεμβρίου, που θεωρητικά συμβαδίζει με την πλήρη ολοκλήρωση του τρύγου της ποικιλίας. Επιπλέον, ως αριθμός το 1, εύκολα μένει στη μνήμη και παράλληλα θυμίζει ότι το Ξινόμαυρο είναι η 1η ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας», επισημαίνουν οι Βορειοελλαδίτες οινοπαραγωγοί.

Γιορτάζουν στη Θεσσαλονίκη
Οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», τιμώντας το Ξινόμαυρο στη Θεσσαλονίκη διοργανώνουν γευστική δοκιμή, στον χώρο «The Wine Hub» (η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί σε τρεις διαφορετικές ροές, στις 16.00 μ.μ., 18.00 μ.μ. και 20.00 μ.μ., κατά τη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις εκφράσεις της ποικιλίας. Χρειάζεται κράτηση, ενώ το κόστος είναι 10 ευρώ). Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 18.30 μ.μ. το masterclass «Aspects of Xinomavro» με τον μάστερ σομελιέ Ελευθέριο Χανιαλίδη, ο οποίος θα αναλύσει 15 μονοποικιλιακούς οίνους της ποικιλίας Ξινόμαυρο σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης (με κράτηση και κόστος συμμετοχής 40 ευρώ).

*Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.winemakersofnorthgreece.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *