Thursday , 18 April 2024

Παγκόσμιος Συναγερμός από τον ΠΟΥ για τον κορονοϊό

“Ξύπνησε” σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και αποφάσισε τελικά, όπως μετέδωσε το βράδυ της Πέμπτης το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι “η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας”.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, ανακοίνωσε την απόφαση αυτή σε συνέντευξη τύπου στη Γενεύη, έπειτα από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, ενώ στο μεταξύ έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι έχει σημάνει συναγερμός και στη Θεσσαλονίκη απόψε για ύποπτο για τον εν λόγω ιό κρούσμα, σε ασθενή που έχει τεθεί σε καραντίνα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ) – πρόκειται για το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα.

“Ο κύριος λόγος δεν είναι το τι συμβαίνει στην Κίνα, αλλά το τι συμβαίνει στις άλλες χώρες…Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες, τα συστήματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα (…). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα”, ανέφερε ο ίδιος.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ συνεδρίασε την Πέμπτη, για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, με τους επιστήμονες που την απαρτίζουν να είναι διχασμένοι για το εάν πρέπει να ληφθούν μέτρα σε παγκόσμια κλίμακα ή όχι. Στις δυο προηγούμενες συναντήσεις είχαν εκφραστεί πολλές επιφυλάξεις, καθώς δεν υπήρχαν ακόμη επαρκή στοιχεία. 

Από στοιχεία, ωστόσο, που παρουσιάστηκαν σήμερα, Πέμπτη, προκύπτει πως έχουν σημειωθεί οκτώ περιπτώσεις μόλυνσης από άνθρωπο σε άνθρωπο: στη Γερμανία, στην Ιαπωνία, στο Βιετνάμ και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιστήμονες του ΠΟΥ περιγράφουν τον ιό ως μια “πρωτοφανή εστία”, που έχει συναντηθεί με μια “άνευ προηγουμένου αντίδραση”. Ο ΠΟΥ εκτιμά, ωστόσο, πως τα μέτρα που έλαβε η κινεζική κυβέρνηση ήταν πολύ σημαντικά στο να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *