Saturday , 20 April 2024

“Παιδιά κάντε κάτι γιατί μου την έπεσε” – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις σε βάρος του καθηγητή ΑΠΘ που φέρεται να παρενοχλούσε φοιτήτριες

Σοφία Ξανθοπούλου

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από δύο καθηγητές του ΑΠΘ, αφότου μια απόφοιτη του τμήματος Γεωλογίας ακολούθησε το παράδειγμα της Σοφίας Μπεκατώρου και έσπασε τη σιωπή για όσα εδώ και χρόνια συμβαίνουν στο πανεπιστήμιο. Οι καταγγελίες σε βάρος του καθηγητή Γεωλογίας είναι πάνω από 100.

Τo thesseconomy.gr επικοινώνησε με δύο πρώην προέδρους συλλόγου φοιτητών της Γεωλογικής Σχολής ΑΠΘ. “Ήμουν πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών του τμήματος το 2005. Επειδή το μάθημα του συγκεκριμένου καθηγητή ήταν δύσκολο, συνήθιζε να καλεί φοιτήτριες στο γραφείο του αργά το βράδυ μετά τις 8μμ ή και τα Σαββατοκύριακα που υπήρχε περισσότερη ηρεμία. Μία συμφοιτήτριά μου είχε πάει στο γραφείο του τότε και όπως μας είπε, άρχισε να την πιάνει από τη μέση, την έβαλε στην καρέκλα και άρχισε να τις πιάνει τους ώμους. Η κοπέλα ένιωσε πολύ άσχημα, μας είχε περιγράψει το περιστατικό με μεγάλη ενόχληση και δυσφορία”.

Ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών έκανε λόγο για έναν χαρακτήρα εκδικητικό “γιατί μπορεί να πιανόταν από το οτιδήποτε και να σε έκοβε στο μάθημα”.

Ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών του Γεωλογικού τόνισε ότι απευθύνθηκαν προς τα θεσμικά όργανα του πανεπιστημίου τότε αλλά “η απάντησή τους ήταν “έχετε αποδείξεις; Τι αποδείξεις να είχαμε 20 και 21 χρόνων παιδιά και πώς να τις έχουμε; Απειλούνταν το πτυχίο μας”.

Σοκαριστικές είναι και οι μαρτυρίες ακόμη ενός πρώην προέδρου του συλλόγου φοιτητών της Γεωλογικής Σχολής ΑΠΘ. Σύμφωνα με τον ίδιο “από το πρώτο κιόλας έτος ακουγόταν ότι το μάθημά του είχε δύσκολες εξετάσεις, ότι ήταν αυστηρός και ότι ταυτόχρονα είχε μια “έφεση” στις φοιτήτριες. Είδα ανάρμοστη συμπεριφορά μπροστά στα μάτια μου με την τότε κοπέλα μου που δίναμε μαζί ένα από τα πολύ δύσκολα μαθήματά του. Τα θέματα ήταν εξωφρενικά και δώσαμε λευκή κόλλα. Λίγο πριν αποχωρήσουμε από την αίθουσα ο ίδιος έπιασε την τότε κοπέλα και συμφοιτήτριά μου από τη μέση και της είπε “τόσο όμορφη κοπέλα και παρέδωσες λευκή κόλλα; Έλα από το γραφείο μου να δούμε τι μπορεί να γίνει”. Αντέδρασα άσχημα τότε, είχαμε μια διένεξη μεταξύ μας εγώ και ο καθηγητής. Μιλήσαμε στα θεσμικά όργανα του πανεπιστημίου και μας είπαν ότι έπρεπε να γίνουν επώνυμες καταγγελίες. Πετούσαν το μπαλάκι σε εμάς”.

Ο ίδιος περιέγραψε στο thesseconomy.gr και άλλα περισταστικά παρενόχλησης. “Σε κολλητή μου φίλη, σε μάθημα που χρειαζόταν μικροσκόπιο της έπιανε την πλάτη και ένιωθε πολύ περίεργα η κοπέλα. Χαρακτηριστική κίνησή του ήταν να πιάνει τα κορίτσια από τη μέση. Γνωρίζω σε άλλη περίπτωση ότι σε εξέταση του ίδιου μαθήματος, συμφοιτητής που αντέγραψε από άλλη κοπέλα, εκείνος το πέρασε με 7 και εκείνη κόπηκε. Ερχόντουσαν κοπέλες στο σύλλογο και διαμαρτύρονταν. “Παιδιά κάντε κάτι, μου την έπεσε” θυμάμαι χαρακτηριστικά τα λόγια μιας συμφοιτήτριάς μου”.

Και συνεχίζει : “Τάχα σήμερα όλοι πέφτουν από τα σύννεφα ενώ ήξεραν τι συνέβαινε στη συγκεκριμένη σχολή. Ο μόνος που ενδιαφερόταν τότε ήταν ο Κοσμήτορας. Φυσικά εκεί πατάνε όλοι αυτοί που κάνουν τέτοιες πράξεις, στο ότι δύσκολα θα φέρεις στοιχεία. Είχαμε σκεφτεί να βάλουμε μικρόφωνα για να κάνουμε καταγραφές αλλά τελικά δεν το τολμήσαμε”.

Τι λέει ο καθηγητής

Αρνήθηκε κατηγορηματικά όλα όσα καταγγέλλουν οι φοιτήτριες του ΑΠΘ περί σεξουαλικής παρενόχλησης ο πρώην καθηγητής του ΑΠΘ. Μετά το σάλο που προκλήθηκε, τόνισε  ότι σεβόταν όλα τα παιδιά και προσπαθούσε να τα βοηθήσει για να περάσουν το μάθημά του. Για την κοπέλα που έκανε την πρώτη καταγγελία είπε ότι ήταν μια βασανισμένη κοπέλα χωρισμένη με ένα παιδί και προσπαθούσε να τη βοηθήσει να περάσει το δύσκολο μάθημα.

Εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τις καταγγελίες φοιτητριών του ΑΠΘ ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές του Ιδρύματος. Οι καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας, το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά την αποκάλυψη για την προσωπική εμπειρία που βίωσε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου.

Με βάση δημοσιεύματα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, έδωσε εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο βρίσκονται καταγγελίες για διδάσκοντες σε δύο Σχολές του ΑΠΘ, ένας στη Φιλοσοφική και ο άλλος στο Γεωλογικό. Οι καταγγελλόμενες πράξεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Εισαγγελία, αφορούν το διάστημα 2009 και μεταγενέστερα. Το αδίκημα που ερευνάται είναι αυτό του βιασμού και όποια άλλη πράξη προκύψει.

Την εισαγγελική παρέμβαση είχε ζητήσει και ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *