Saturday , 20 April 2024

Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων : “Ξεχάστε για εφέτος το ελληνικό αρνί ή κατσίκι”

Η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε και την κτηνοτροφία. Έτσι, δεν θα υπάρχει ελληνικό αρνί και κατσίκι εφέτος για το πασχαλινό τραπέζι. Αυτό διαβεβαίωσε μιλώντας στο thesseconomy η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Μυρτώ Λύκα. Όπως είπε η ίδια “δεν θα υπάρχει ελληνικό αρνί και κατσίκι εφέτος. Η παραγωγή είναι λιγότερη 30% κάτω. Εξαιτίας του κορωνοϊού οι έμποροι ανέβασαν τις τιμές. Δεν υπάρχει περιθώριο κέρδους, ποτέ δεν υπήρχε. Λόγω κορωνοϊού οι έμποροι το εκμεταλλεύτηκαν. Ένας κτηνοτρόφος σήμερα δεν τον συμφέρει να κάνει αυτό που έκανε επί σειρά ετών. Τα κέρδη μετατοπίζονται στους μεσάζοντες. Εφέτος έχω 150 κατσίκια και δεν πρόκειται να σφάξω ούτε ένα. Θα περιμένω τον 15Αυγουστο, κάτω από 5 ευρώ δεν θα σφάξω. Εφέτος αποφάσισα να σφάξουμε ό,τι βρούμε και θα δώσουμε οικογένειες που πεινάνε από το να τα δώσουμε τζάμπα’.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει η ίδια και οι τιμές των ζωοτροφών συνέβαλε αρνητικά στην παραγωγή. Όπως είπε, “η τιμή των ζωοτροφών αυξήθηκε κατά 50%. Ψωνίζαμε με 15 λεπτά και τώρα με 18ευρώ. Αν δεν πιάσουμε τουλάχιστον 6 ευρώ έχουμε μπει μέσα. Κάθε χρόνο έτσι και αλλιώς τρώμε κατσίκι Βουλγαρίας αλλά το βαφτίζουν ελληνικό οι κρεοπώλες και οι έμποροι”.

Με έκτακτες εισαγωγές από την Ρουμανία, όχι καλής ποιότητας-όπως αναφέρουν χονδρέμποροι- προσπαθούν τελευταία στιγμή να καλύψουν, τις ελλείψεις στην αγορά του κρέατος, για το πασχαλινό τραπέζι. Οι τιμές έχουν απογειωθεί 2€ έως 4€ σε σχέση με το 2019  σε κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ και κεντρικές αγορές, αγγίζοντας μάλιστα και τα 14 € το κιλό στην Αττική. Παραμένει άγνωστο αν θα έχουν μείνει αρνιά και κατσίκια έως αύριο Μεγάλη Πέμπτη, αναφέρουν οι παράγοντες της αγοράς και καλούν τους καταναλωτές να μεριμνήσουν σήμερα για την προμήθεια αμνοεριφίων.

Το ίδιο επισημαίνουν και οι κρεοπώλες, ότι δηλαδή όποιος παραγγείλει πιο γρήγορα θα προλάνει να προμηθευτεί τον πασχαλινό οβελία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης Σάββα Κεσίδη οι τιμές θα είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με πέρυσι. Όπως τόνισε “είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 20%. Οι τιμές θα είναι αυξημένες γιατί δεν υπάρχει παραγωγή”. Παράλληλα, έκανε λόγο και για τον κίνδυνο ελληνοποιήσεων, στη διαδρομή μεταξύ εισαγωγής και άφιξης στο κρεοπωλείο, αλλά εν αγνοία των κρεοπωλών”.

Ο κ. Κεσίδης αναφερόμενος ειδικότερα στις τιμές τόνισε ότι “ από 11 ευρώ/κιλό μέχρι και 13-13,5 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και την περιοχή εκτροφής τους, κυμαίνεται σήμερα η τιμή των αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία της Θεσσαλοννίκης. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα η τιμή τους διαμορφωνόταν γύρω στα 9-9,5 ευρώ το κιλό. Την ίδια στιγμή, κατά τρία με τέσσερα ευρώ το κιλό φθηνότερα πωλούνται τα ρουμανικά αμνοερίφια, χώρα από την οποία έγιναν πολλές εισαγωγές”. Συνέστησε δε, στους καταναλωτές τα εξής : “οι καταναλωτές, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα υποψιασμένοι σε σχέση με την αγορά του οβελία και να είναι σίγουροι ότι δεν θα βρουν ελληνικό προϊόν κάτω των 11 ευρώ/κιλό”. Για αυτό κάλεσε τους καταναλωτές να κάνουν έγκαιρα τις παραγγελίες τους για το πασχαλινό τραπέζι, διαβεβαιώνοντας πως “όσοι παραγγείλουν μέχρι και αύριο θα καταφέρουν να βρουν ελληνικό κατσίκι και αρνί”, αλλά και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά “τα ασφράγιστα κατσίκια και αρνιά, αυτά που πωλούνται μέσω διαδικτύου ή και πόρτα πόρτα” καθώς “αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *