Thursday , 28 March 2024

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών: “Η εφαρμογή της τηλεργασίας να γίνει ΜΟΝΟ για τη χρονική περίοδο αντιμετώπισης του κορωνοϊού”

Της Σοφίας Ξανθοπούλου

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στον κλάδο των λογιστών σχετικά με την εφαρμογή της τηλεργασίας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών επισημαίνει ότι πρωτοπόρο ρόλο στην προώθηση της τηλεργασίας στη χώρα μας διαδραματίζουν τα τελευταία 2 χρόνια, οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες, καθώς έχουν συμπεριλάβει στις συμβάσεις ή στους κανονισμούς εργασίας, την δουλειά από το σπίτι 1 έως 2 μέρες την εβδομάδα. “Μάλιστα, προσπαθούν να την ντύσουν με φιλεργατικό μανδύα και να την παρουσιάσουν ως απαίτηση των εργαζομένων η οποία ικανοποιείται! Και επειδή ο όρος τηλεργασία δεν είναι και πολύ «πιασάρικος» την έχουν «βαφτίσει» ως “smart working”. Αλήθεια όμως, για ποιον συνιστά «έξυπνη» μορφή εργασίας; “.

Η τηλεργασία εφαρμόζεται ήδη σε πολλά κράτη της ΕΕ σε αρκετές περιπτώσεις συνδυαζόμενη με τη μερική απασχόληση και την «αμοιβή με το κομμάτι». Χάριν της «ευελιξίας» και του ανταγωνισμού πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν με ελάχιστο μισθωτό προσωπικό και τις υπόλοιπες δουλειές τις έχουν αναθέσει σε τηλεργαζόμενους που χαρακτηρίζονται σαν «αυτοαπασχολούμενοι».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών διαφωνεί με κάθε μορφή «ευέλικτης και ελαστικής» εργασίας και και προτείνει:

-Η εφαρμογή της τηλεργασίας να γίνει ΜΟΝΟ για τη χρονική περίοδο αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Καμία σκέψη για επιβολή της επ’ αόριστον, κατά συνέπεια να μην υπάρξουν τροποποιητικές συμβάσεις που επιτρέπουν γενικότερα αυτό το καθεστώς.

-Η εργασία από το σπίτι να μην υποκαθιστά άδειες όπως αναρρωτικές, γονικές και άδειες ειδικού σκοπού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *