Tuesday , 19 March 2024

Παράταση των δόσεων ΕΝΦΙΑ του έτους 2020 ζητά το ΕΒΕΘ

Την παράταση της καταβολής των δόσεων ΕΝΦΙΑ έτους 2020 ζητά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γεώργιο Πιτσιλή.

Ειδικότερα, το Επιμελητήριο προτείνει να παραταθεί η προθεσμία καταβολής της δεύτερης δόσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Νοεμβρίου 2020 και, αντιστοίχως, η προθεσμία καταβολής των υπολειπόμενων δόσεων να παραταθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των τεσσάρων επόμενων μηνών.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:

“Όπως γνωρίζετε, βάσει του άρθρου 9 του Ν.4728/2020 (ΦΕΚ Α΄ 186), στις 30.10.2020 λήγει η προθεσμία για την καταβολή των δύο πρώτων δόσεων του  Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.). Επιπλέον δε, οι φορολογούμενοι καλούνται μέχρι την ίδια ημερομηνία να καταβάλουν μία ακόμη δόση του φόρου εισοδήματος.  Αντιλαμβάνεστε, ωστόσο, ότι λόγω των επί  μακρόν συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας COVID-19 στην οικονομική ζωή και του συνακόλουθου  βαρύτατου πλήγματος που έχουν δεχθεί τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις, μεγάλη μερίδα των φορολογουμένων αδυνατεί να ανταποκριθεί εμπρόθεσμα στα ανωτέρω φορολογικά βάρη.

Ως εκ τούτου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, χωρίς επιπρόσθετες επιβαρύνσεις εκπρόθεσμης εξόφλησης, προτείνουμε να παραταθεί η προθεσμία καταβολής της δεύτερης δόσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Νοεμβρίου 2020 και, αντιστοίχως, η προθεσμία καταβολής των υπολειπόμενων δόσεων να παραταθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των τεσσάρων επόμενων μηνών.

Το ανωτέρω αίτημά μας, κύριε Υπουργέ, είναι εύλογο, ιδιαίτερα δε αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι τα ποσά που αναγράφονται στα εκκαθαριστικά και το σχετικό δοσολόγιο του ΕΝ.Φ.Ι.Α είναι φέτος σε πολλές περιπτώσεις υψηλότερα από τον πράγματι οφειλόμενο φόρο, δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη για όλους τους φορολογούμενους η διαδικασία συμψηφισμού των αρχικών οφειλών του ΕΝ.Φ.Ι.Α με τα ποσά επιστροφών φόρου που δικαιούνται από διάφορες αιτίες, όπως η επιστροφή λόγω είσπραξης μειωμένου ενοικίου ή λόγω της έκπτωσης 25% στις περιπτώσεις εφάπαξ εξόφλησης φορολογικών οφειλών. Θεωρούμε, επομένως, ότι η χορήγηση της παράτασης θα λειτουργήσει θετικά και προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της διαδικασίας των συμψηφισμών και διόρθωσης προς τα κάτω των οφειλόμενων δόσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη την πρότασή μας και να μεριμνήσετε για τη θέσπιση των αναγκαίων ρυθμίσεων το συντομότερο δυνατό”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *