Friday , 29 March 2024

Παραγωγή βιοενεργών ζωοτροφών από τα απόβλητα ελαιοτριβείων, οινοποιείων και τυροκομείων σε Ελλάδα και Ιταλία

H μετατροπή των αποβλήτων από μονάδες που παράγουν λάδι, κρασί και τυροκομικά προϊόντα σε βιοενεργές ζωοτροφές, με χαμηλό κόστος, υψηλή ποιότητα και μειωμένο περιβαλλοντικό «αποτύπωμα», είναι ο στόχος του έργου INNO. TRITION, INTERREG V-A, ΕΛΛΑΔΑ –ΙΤΑΛΙΑ 2014-2020, του οποίου η εναρκτήρια συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Άρτας.

Το πρόγραμμα χρηματοσοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας 2014 –2020 και αντιμετωπίζει την κοινή πρόκληση της Ελλάδας και της Ιταλίας να χρησιμοποιηθούν τα απόβλητα μαζικά βιομηχανοποιημένων παραγόμενων προϊόντων όπως η ελιά, το κρασί και τα τυροκομικά στη διατροφή των ζώων για την παραγωγή βιοενεργών συστατικών ζωοτροφών και λειτουργικών τροφίμων με βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.
Βασικός στόχος του, δηλαδή, είναι να παράγει υψηλότερης ποιότητας ζωοτροφές, χρησιμοποιώντας συστατικά χαμηλού κόστους από τα απόβλητα με καινοτόμο τρόπο, καθιστώντας την τοπική αγροτοβιομηχανία πιο ανταγωνιστική και αναβαθμίζοντας παράλληλα το περιβάλλον μέσα από τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εμπλεκόμενων βιομηχανιών.

«Ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου πιστεύουμε στην αξιοποίηση της γνώσης, που έχει αποκτηθεί από την ερευνητική κοινότητα και την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της έρευνας στην αγροτική παραγωγή, καθώς και την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών στους τρόπους επεξεργασίας, διάθεσης και προβολής των προϊόντων και θα υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε στην συνάντηση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας, Ιωάννης Γκολομάζος.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εταίρων του έργου, δηλαδή του Επιμελητηρίου Άρτας, καθηγητές και μέλη ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – Τμήματος Γεωπονίας και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Aldo Moro του Bari και από το Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Ιταλίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *