Με 24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο, Τετάρτη 9 Απριλίου, «απαντούν» η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στην κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ. Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, η αύξηση του μισθού «όχι μόνο δεν θεραπεύει το πρόβλημα αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας, αλλά αντιθέτως την επιδεινώνει».
Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ
«Μπορεί οι συνολικές αυξήσεις που αποφάσισε – ερήμην των κοινωνικών εταίρων – την τελευταία πενταετία η κυβέρνηση να προσεγγίζουν το 30%, ωστόσο οι εργαζόμενοι αγοράζουν 10% λιγότερα αγαθά» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. Και προσθέτει ότι «τα στοιχεία που παρουσιάζει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στις μελέτες του είναι αποκαρδιωτικά. Είμαστε τελευταίοι στην αγοραστική δύναμη σε επίπεδο Ε.Ε. Οι μισοί ενοικιαστές αποδίδουν το 40% και πλέον των εισοδημάτων τους σε στεγαστικές δαπάνες και θέρμανση. Με εξαίρεση τις επικοινωνίες, τα τελευταία 4 χρόνια οι αυξήσεις όλων των κύριων ειδών του βασικού δείκτη καταναλωτών είναι διψήφιες σε ποσοστό. Η ακρίβεια σαρώνει. Για τους λόγους αυτούς καλούμε κάθε εργαζόμενη, κάθε εργαζόμενο να συμμετέχει στη γενική απεργία της 9ης Απριλίου. Απεργούμε για πραγματικές αυξήσεις μέσα από τις συλλογικές μας συμβάσεις», καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.
Η ΑΔΕΔΥ
Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι τα κυρίαρχα αιτήματα της αυριανής 24ωρης απεργίας είναι η επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, καθώς και πραγματικές αυξήσεις στις αποδοχές. «Πραγματικές αυξήσεις στις αποδοχές για να ζούμε με αξιοπρέπεια και όχι ‘αυξήσεις’ κοροϊδία», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της.
Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «την Τετάρτη, 9 Απριλίου, συμμετέχουμε όλοι και όλες στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 10:30 π.μ. στο Ε.Κ.Θ. Απαιτούμε: Να παρθούν επιτέλους μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Να γίνουν άμεσα πραγματικές αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο. Να νομοθετήσει η κυβέρνηση την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο ΤΩΡΑ».
Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου
Στη Θεσσαλονίκη τα εργατικά Σωματεία της πόλης θα πραγματοποιήσουν την απεργιακή συγκέντρωσή του αύριο στις 10.30 π.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου. «Το σύνθημα ‘ή τα κέρδη ή οι ζωές μας’ σφραγίζει τις μεγαλειώδης κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων που απαίτησαν να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη αλλά και να ανατραπεί η πραγματική αιτία που οδήγησε σε αυτή την τραγωδία, που δεν είναι άλλη από το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Στη Θεσσαλονίκη των δεκάδων θυμάτων από το έγκλημα στα Τέμπη χώροι δουλειάς νέκρωσαν, καταστήματα και εργοστάσια υπολειτούργησαν», αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους τα εργατικά συνδικάτα. Τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).
Οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης
Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή τους στην απεργία. Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων «9 Απριλίου απεργούμε και βγαίνουμε στους δρόμους. Διεκδικούμε εδώ και τώρα: Να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες όλων των υπευθύνων για το έγκλημα στα Τέμπη, την ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για υγεία, παιδεία, πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές, να υπογραφεί κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στο εμπόριο με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, με κατοχύρωση των επιδομάτων όπου υπάρχουν».
Χωρίς λεωφορεία του ΟΑΣΘ
Το… ραντεβού των εργαζομένων του ΟΑΣΘ για την 24ωρη απεργία είναι στις 10:30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. «Με ομόφωνη απόφαση του δ.σ. του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ (ΣΕΟΑΣΘ) συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο. Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα εκτελείται περιορισμένος αριθμός δρομολογίων από προσωπικό ασφαλείας, ενώ τα 16 εκδοτήρια του Οργανισμού θα παραμείνουν κλειστά. Κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων για τη δωρεάν μετακίνηση των Ατόμων με Αναπηρίες. Κανονικά θα δρομολογηθεί η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό», τονίζεται στην ανακοίνωση εργαζομένων του Οργανισμού.
Συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών
Κοινή δράση αποφάσισαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες στην αυριανή απεργία στην οποία θα συμμετέχουν με στόχο να αναδείξουν, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποί τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, ανακοίνωσαν «την από κοινού συμμετοχή τους στην απεργία της 9ης Απριλίου. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας, για ένα σχολείο που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των μαθητών», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Σπύρος Μαρίνης. Κυρίαρχα αιτήματα των ομοσπονδιών είναι η εργασιακή και οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, παύση των πειθαρχικών και των διώξεων κατά εκπαιδευτικών, αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολεία και μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών αναφέρθηκαν κατά της λειτουργίας των Ωνασείων Σχολείων, τονίζοντας ότι θα αφορούν «λίγους και εκλεκτούς. Με αυτόν τον τρόπο διαλύεται το σχολείο της γειτονιάς», σχολίασε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος.
Χωρίς λαϊκές όλη τη χώρα
Χωρίς λαϊκές αγορές θα κυλήσει η Τετάρτη, 9 Απριλίου, καθώς παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές θα πάρουν μέρος στην πανελλαδική απεργία. Έτσι, δεν θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές, με ομόφωνη απόφαση που έλαβε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγoρών. Στην απεργία συμμετέχει και το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης. Διεκδικούν «την ελεύθερη συμμετοχή και προσέλευση νέων παραγωγών στις λαϊκές αγορές όλης της χώρας, τη μείωση του κόστους παραγωγής κ.ά».
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Στην απεργία συμμετέχει και η ΠΝΟ με τα πλοία να παραμένουν δεμένα στα λιμάνια για 24 ώρες. «Η απεργία έχει πανελλαδικό χαρακτήρα και αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων, καθώς όπως επισημαίνεται εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα τα αιτήματα των ναυτεργατών, παρά τις διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
Απεργία και στην ΠΟΕ- ΟΤΑ
Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική 24ωρη πανελλαδική γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ανακοίνωση της ομοσπονδίας τους ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η Ομοσπονδία στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «διεκδικούμε μεταξύ άλλων να ληφθούν επιτέλους μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, να γίνουν άμεσα πραγματικές αυξήσεις μισθών στο δημόσιο, να νομοθετήσει η κυβέρνηση ΕΔΩ και ΤΩΡΑ την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να σταματήσουν άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις και η διάλυση των υπηρεσιών στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού».
Χωρίς πτήσεις 24 ώρες, αλλαγές εισιτηρίων
Στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν μεταξύ άλλων και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ) οι οποίοι απεργούν από 00.01π.μ. ως 24.00 μ.μ. Στους επιβάτες παρέχεται η δυνατότητα, σε όσους το επιθυμούν, είτε να προβούν σε αλλαγές των εισιτηρίων τους χωρίς κόστος επανέκδοσης και διαφορά ναύλου, είτε να ακυρώσουν την κράτησή τους και να λάβουν credit voucher για μελλοντική χρήση.
Σήμερα η απεργία των δημοσιογράφων
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι δημοσιογράφοι της χώρας σήμερα, Τρίτη 8 Απριλίου, από τις 5.00 τα ξημερώματα έως τις 5.00 το πρωί της Τετάρτης (09/04), μια ημέρα πριν από την 24ωρη πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά απεργία με βασικό αίτημα την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την κατοχύρωση αξιοπρεπών αμοιβών στον Τύπο και τα ΜΜΕ. «Η κινητοποίηση, που αποφασίστηκε ομόφωνα από την ΠΟΕΣΥ και τις δημοσιογραφικές ενώσεις (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, ΕΣΠΗΤ) εντάσσεται σε μια κλιμακούμενη προσπάθεια του κλάδου να διαμορφώσει θεσμικά κατοχυρωμένες συνθήκες εργασίας, μετά από 15 χρόνια εργασιακής απορρύθμισης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ.