Αυξημένα κρούσματα παρβοϊού καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα διεθνώς, ενώ σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται ο ΕΟΔΥ στην Ελλάδα, μετά το θάνατο ενός παιδιού 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη.
Στη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ μέχρι 26 Απριλίου 2024, 11 παιδιά ηλικίας 3 – 5 χρόνων παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη, εκ των οποίων ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και «έχασε» τη ζωή του, ένα άλλο παρουσίασε κλινική εικόνα μυοκαρδίτιαδας και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα και τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία. Μετά τη διαπίστωση της συρροής των κρουσμάτων ο ΕΟΔΥ συνέστησε διακοπή της λειτουργίας του βρεφονηπιακού σταθμού της πόλης για δύο εβδομάδες και ζήτησε απολύμανση. Στη συνέχεια προέβη στην επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών για τους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες.
Τα συμπτώματα του παρβοϊού
Οι περισσότεροι παρβοϊοί μολύνουν ζώα, όπως γάτες και σκύλους και όχι ανθρώπους. Αλλά ο παρβοϊός Β19 (Parvovirus Β19) μολύνει αποκλειστικά και μόνο ανθρώπους. Μικρές εξάρσεις κρουσμάτων παρβοϊού Β19 καταγράφονται περίπου κάθε 3 έως 4 χρόνια. Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από αυτόν τον ιό δεν θα έχουν συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα μόλυνσης από παρβοϊό Β19, είναι συνήθως ήπια και μπορεί να περιλαμβάνουν:
-Πυρετό
-Πονοκέφαλο
-Βήχα
-Πονόλαιμο
-Εξανθήματα
-Πόνο στις αρθρώσεις
Το «κόκκινο μάγουλο»
Το πιο κοινό εξάνθημα που σχετίζεται με τη μόλυνση από τον παρβοϊό Β19 είναι το κόκκινο εξάνθημα στο πρόσωπο. Το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως λίγες μέρες μετά τα αρχικά συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω. Είναι πιο συχνό στα παιδιά παρά στους ενήλικες. Εάν έχετε λοίμωξη από παρβοϊό Β19, μπορεί να εμφανίσετε ένα δεύτερο εξάνθημα λίγες μέρες αργότερα στο στήθος, την πλάτη, τους γλουτούς ή τα χέρια και τα πόδια σας. Το εξάνθημα μπορεί να προκαλεί φαγούρα, ειδικά στα πέλματα των ποδιών.
Πώς μεταδίδεται
Ο παρβοϊός Β19 μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με:
-Αναπνευστικά σταγονίδια, όπως σάλιο, πτύελα ή ρινική βλέννα
-Αίμα ή προϊόντα αίματος
-Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (από τη μητέρα στο μωρό).
Πρόληψη και αντιμετώπιση
Δεν υπάρχει εμβόλιο που να μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από τον παρβοϊό Β19. Υπάρχουν προληπτικά μέτρα όπως:
-Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό.
-Καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
-Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.
-Αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
-Μείνετε σπίτι όταν είστε άρρωστοι.
Οι λοιμώξεις από τον παρβοϊό Β19 είναι συνήθως ήπιες και θα υποχωρήσουν από μόνες τους. Ωστόσο είναι σημαντικό όταν υπάρχουν συμπτώματα να επισκέπτεστε γιατρό για να καθορίσει εάν απαιτείται πρόσθετη κλινική αντιμετώπιση.