Friday , 19 April 2024

Παρευξείνια Τράπεζα: Αύξηση χαρτοφυλακίου 12% το 2020 – Από το Αζερμπαϊτζάν ο νέος Πρόεδρος

Συνολικά 22 νέες χρηματοδοτήσεις, ύψους άνω των 771 εκατ.ευρώ, ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (TEAEΠ-Παρευξείνια Τράπεζα) το 2020 υπό την προεδρία της Δημοκρατίας της Αρμενίας, όπως γνωστοποιήθηκε κατά τη σημερινή 23η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι νέες δανειακές δεσμεύσεις ανήλθαν το 2020 συνολικά σε 624 εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, η Τράπεζα διατήρησε την ανάπτυξη και την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της. Κατά τη διάρκεια του έτους, η Τράπεζα επαναστόχευσε τη δραστηριότητά της  στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  και άλλες εταιρείες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημική κρίση,  δίνοντας έμφαση στην παροχή ενδιάμεσης  χρηματοδότησης και την υποστήριξη  κεφαλαίου κίνησης σε υφιστάμενους πελάτες. Το χαρτοφυλάκιο της Παρευξείνιας Τράπεζας ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του έτους, σημειώνοντας αύξηση 12% σε σχέση με το 2019, ενώ διατήρησε την κερδοφορία της για δέκατη έκτη συνεχόμενη χρονιά, σημειώνοντας καθαρό κέρδος 14,2 εκατ. ευρώ.

Το Συμβούλιο εξέλεξε τον Διοικητή της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι Διοικητές της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Γεωργίας εκλέχθηκαν ως Αντιπρόεδροι, για περίοδο ενός έτους. Η επόμενη Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας και οι σχετικές εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (TEAΕΠ ή Παρευξείνια Τράπεζα) είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε από την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Τράπεζα στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία χορηγώντας δάνεια, πιστωτικές γραμμές, συμμετοχές και εγγυήσεις για χρηματοδότηση επιχειρήσεων και εμπορίου στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στις χώρες-μέλη της. Το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σε 3,45 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Παρευξείνιας Τράπεζας είναι ‘Α-’ από την Standard and Poor’s και ‘Α2’ από την Moody’s. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *