Σοφία Ξανθοπούλου
Την ώρα που η κυβέρνηση καυχιέται ότι ψηφιοποιεί τις δημόσιες υπηρεσίες, ότι απονέμει φηφιακά τις συντάξεις, ότι εξυπηρετεί άμεσα τον πολίτη μέσα από τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ (myKepLive) και διάφορα άλλα ψηφιακά “επιτεύγματα” χρωστώντας χάρη μάλιστα στον κορωνοϊό που αναγκαστικά κινητοποίησε τον κρατικό μηχανισμό, ένας νόμος που κρατά εδώ και 30 χρόνια ταλαιπωρεί εκατοντάδες χήρες που διαπιστώνουν περικοπή στη σύνταξη χηρείας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 90χρονης που χήρεψε σε ηλικία 85 ετών, το 2015. Η συγκεκριμένη κυρία δεν εργάστηκε πουθενά αλλού στη ζωή της και δεν ξαναπαντρεύτηκε. Η σύνταξη χηρείας αντιστοιχούσε στα 410 ευρώ. Το 2018 η σύνταξη μειώθηκε στα 288 ευρώ!!! Και αυτό γιατί υφίσταται ακόμη ο νόμος 30ετίας που λέει ότι αν η χήρα δεν προσκομίσει μετά από τρία χρόνια μια υπεύθυνη δήλωση που να λέει ότι “δεν λαμβάνει από αλλού σύνταξη, δεν εργάζεται και ότι δεν ξαναπαντρεύτηκε” τότε αυτομάτως η σύνταξη είτε περικόπτεται είτε διακόπτεται εντελώς!
Συγγενικό πρόσωπο της 90χρονης διαπίστωσε μόλις πριν λίγες μέρες τη μείωση της σύνταξης και απευθύνθηκε στο Δ’ Τοπικό Υποκατάστημα Μισθωτών του ΕΦΚΑ. Μία υπάλληλος του υποκαταστήματος την ενημέρωσε ότι η 90χρονη έπρεπε μετά την συμπλήρωση 3 ετών, δηλαδή το 2018, να προσκομίσει στην υπηρεσία μία υπεύθυνη δήλωση που θα επιβεβαιώνει ότι “δεν εργάζεται, δεν λαμβάνει σύνταξη από άλλο φορέα και ότι δεν τέλεσε άλλο γάμο”.
“Πρόκειται για ένα αλαλούμ του ελληνικού Δημοσίου που καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές χήρες. Δεν είναι ενήμερος ο κόσμος ότι μετά την 3τία περικόπτεται η σύνταξη αν δεν σταλούν τα απαραίτητα έγγραφα με αποτέλεσμα να μη γίνεται ενημέρωση στο σύστημα και να μην ειδοποιείται η δικαιούχος της σύνταξης. Σε πολλές δε περιπτώσεις μπορεί να διακοπεί η σύνταξη, να μην το πάρει χαμπάρι η συνταξιούχος και τα χρήματα να πάνε υπέρ πατρίδος. Δυστυχώς κανείς δεν ειδοποιεί ή δεν κάνει μια υπενθύμιση στην συνταξιούχα και έτσι η δικαιούχος της σύνταξης βρίσκεται προ εκπλήξεως” είπε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος και πρώην αντιπρόεδρος συλλόγων εργαζομένων ΙΚΑ, Γιάννης Σωπασής σε δηλώσεις του στο thesseconomy.gr.
Η υπάλληλος του Δ’ Υποκαταστήματος Μισθωτών του ΕΦΚΑ είπε στο συγγενικό πρόσωπο της 90χρονης ότι το ποσό που χάθηκε θα δοθεί αναδρομικά αλλά η 90χρονη και το οικογενειακό περιβάλλον της καλούνται να περάσουν από τις συμπληγάδες της γραφειοκρατίας αφού η 90χρονη είναι βαριά ασθενής και θα πρέπει να εκπροσωπηθεί έτσι και αλλιώς από κάποιο συγγενικό της πρόσωπο.
Στην ερώτηση “μα, καλά, είναι δυνατόν μια γυναίκα άνω των 85 να εργάζεται ή να τελέσει άλλο γάμο;;;” η απάντηση ήταν “έτσι λέει ο νόμος κυρία μου. Να πείτε τα παράπονά σας σε εκείνον που τον έγραψε”.
Ελλάδα, 2020.