Friday , 29 March 2024

Πιερρακάκης: Μέχρι τέλη Ιουνίου θα μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για τις επιστροφές μέχρι 600 ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος

Ανοίγει την Παρασκευή και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα τέλη Ιουνίου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος με επιστροφές ποσών έως 600 ευρώ, όπως δήλωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021.
Τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 λαμβάνονται υπόψη όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022. Τα στοιχεία φορολογικής κατοικίας καθώς και του εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 λαμβάνονται υπόψη όπως έχουν δηλωθεί μέχρι τη στιγμή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης κάθε δικαιούχου.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της πλατφόρμας αυτής θα επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022 – δηλαδή έχει σημασία η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης – για τις επιβαρύνσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί από το κράτος και από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Το επίδομα δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος κατά τη διάρκεια των έξι μηνών πάνω από 30 ευρώ και το ποσό δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

Ενιαίος Αριθμός Πολίτη

Πέραν της εν λόγω πλατφόρμας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης γνωστοποίησε, επίσης, ότι από τον Ιούλιο θα είναι διαθέσιμα στα κινητά τηλέφωνα τα διπλώματα οδήγησης και οι ταυτότητες, σε μια πρώτη εκδοχή τους, ενώ στο επόμενο διάστημα θα είναι σε φάση εφαρμογής ο Ενιαίος Αριθμός του Πολίτη, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ. Ο αριθμός αυτός θα αποτελείται από τον ΑΦΜ συν τρία ακόμα νούμερα μπροστά από αυτόν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *