Friday , 26 April 2024

Πλήρη άρση των capital controls ανακοίνωσε από τη Βουλή σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός

Την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών στις τράπεζες, δηλαδή των capital contorls, ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Η εν λόγω απόφαση τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική τροπολογία έλαβε το “πράσινο φως” από τους θεσμούς το περασμένο Σάββατο

“Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν. Γίνεται πράξη πριν από το χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει. Σε συνεργασία με την ΤτΕ, καταργούμε πλήρως τους κεφαλαιακούς περιορισμούς,την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων»ανακοίνωσε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Κλείνει οριστικά μετά από 50 μήνες ένας κύκλος ανασφάλειας. Ανοίγει ένας νέος κύκλος για την Ελλάδα που θέλουμε και την Ελλάδα που αξίζουμε”.

Στη συνέχεια ο κ.Μητσοτάκης άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα για την περιπέτεια στην οποία οδήγησε τη χώρα: “Το πρώτο εξάμηνο του 2015 προκάλεσε τη φυγή δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, με αποκορύφωμα τον Ιούνιο το κλείσιμο των τραπεζών και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και στην ανάληψη μετρητών. Οι εκλογές αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη και στο τραπεζικό μας σύστημα… Σήμερα, κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας και καταργούνται τα capital controls και ταυτόχρονα ανοίγει για τη χώρα ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας”, ανέφερε σχετικά.

Οι περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών από τραπεζικούς λογαριασμούς και στις συναλλαγές στο εσωτερικό της χώρας έχουν αρθεί από την 1η Οκτωβρίου 2018, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται περιορισμοί στη μεταφορά χρημάτων προς το εξωτερικό (αποστολή εμβασμάτων, πραγματοποίηση επενδύσεων, αγορές σε ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα) από ιδιώτες και επιχειρήσεις και η άρση τους θα διευκολύνει σημαντικά τις ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *