Sunday , 23 June 2024

Πλατεία Αριστοτέλους: Οι λαϊκές αγορές… γίνονται 95 χρόνων– Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν την Πέμπτη 23 Μαΐου

Οι λαϊκές αγορές στη Θεσσαλονίκη γιορτάζουν τα 95 χρόνια λειτουργίας τους με μια εκδήλωση στην… καρδιά της πόλης, στην πλατεία Αριστοτέλους, στο άγαλμα του Βενιζέλου. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία την Πέμπτη 23 Μαΐου να μάθουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής, την προάσπιση της υγείας αλλά και τη σημασία της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μια μέρα γεμάτη δράσεις
Στην πλατεία Αριστοτέλους οι εκδηλώσεις θ’ αρχίσουν από τις 09.00 το πρωί της Πέμπτης και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 13.30 μ.μ. Μαθητές από δημοτικά σχολεία της πόλης θα… περιπλανηθούν στους πάγκους με τα φρούτα και τα λαχανικά και θα μάθουν για την αξία της σωστής διατροφής μέσω της τεχνολογίας, θα γνωρίσουν πώς να αξιοποιούν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά από τον πάγκο της λαϊκής σε συνδυασμό με συνταγές από διαφορετικά μέρη του κόσμου και θα παίξουν διαδραστικά παιχνίδια αποκτώντας γνώσεις για την καθιέρωση σωστών διατροφικών συνηθειών. Στο τέλος θα πάρουν από μια σακούλα με φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Και το απόγευμα: Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και το απόγευμα από τις 18.00 μ.μ. – 24.00 όπου «σειρά» έχουν οι ενήλικες. Θα ενημερωθούν για τα οφέλη των φρούτων και λαχανικών στη διατροφή τους αλλά και για τη σημασία της κοινωνικής αλληλεγγύης στην εποχή μας. Παράλληλα θα υπάρχει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με θέμα «ένα ταξίδι όλη η Ελλάδα», με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας, αποτελούμενη από 8 μουσικούς και τραγουδιστές. Θα ακολουθήσει λαϊκό πρόγραμμα με παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια.

Οι στόχοι της εκδήλωσης
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης, ενόψει των 95 ετών λειτουργίας των λαϊκών αγορών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, του δήμου Θεσσαλονίκης και του Φορέα Λαϊκών Αγορών. «Πριν από ένα χρόνο ξεκινήσαμε τη γιορτή των λαϊκών αγορών. Με αυτό τον τρόπο θέλαμε να τιμήσουμε τον κλάδο μας που φέτος συμπληρώνει 95 χρόνια λειτουργίας. Σήμερα οι λαϊκές βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας, κυριολεκτικά μας έχει τσακίσει. Κάτω από αντίξοες συνθήκες οι λαϊκές αγορές προσπαθούν να επιβιώσουν. Χωρίς να αλλάξουν τον χαρακτήρα τους και παραμένοντας το καταφύγιο του καταναλωτή», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης Άγγελος Δερετζής.

Ο «Πάγκος της Αλληλεγγύης»
Από την πλευρά της η αντιπεριφεριάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κυρία Μελίνα Δερμεντζοπούλου ανέφερε ότι «για ακόμη μία χρονιά διοργανώνουμε αυτή τη μεγάλη ολοήμερη γιορτή για την πόλη μας στοχεύοντας στην ανάδειξη της υγιεινής διατροφής, στην ενίσχυση της υγείας και της ευεξίας των συμπολιτών μας αλλά και στην καλλιέργεια της κοινωνικής ευαισθησίας μέσα από τέτοιες συμπράξεις. Πρέπει να αναφερθεί ότι αυτή δεν είναι η μοναδική κοινωνική δράση που συνδιοργανώνουμε με την Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών, καθώς ήδη από το 2022, ξεκινήσαμε τον ‘Πάγκο της Αλληλεγγύης’, που έχει ως στόχο την συλλογή τροφίμων και ειδών λαϊκής για τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών, ένα πρόγραμμα που είχε άμεση ανταπόκριση από τους πολίτες, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζονται σημαντικές ποσότητες τροφίμων εβδομαδιαίως. Η κοινωνική ευαισθησία ήταν και παραμένει αναγκαία. Ως αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΠΚΜ θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, σε συνεργασία με τα συλλογικά όργανα των λαϊκών αγορών, να αναπτύσσουμε ακόμη περισσότερο το θεσμό, υφαίνοντας ένα δίχτυ αλληλεγγύης που αγκαλιάζει όλους τους συμπολίτες μας. Χαιρόμαστε για τη μεγάλη συμμετοχή των παιδιών και για την στήριξη της εκδήλωσης από τους φορείς που την πλαισιώνουν, οι οποίοι βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην συλλογική αυτή προσπάθεια».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *