Thursday , 28 March 2024

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις επαγγελματιών για την εξαίρεση τους από το πρόγραμμα επιδότησης της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

Του Γ. Κατσιάνη

Μαίνονται οι αντιδράσεις ελεύθερων επαγγελματιών και βιοτεχνών σχετικά με την εξαίρεση τους από το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που υλοποιεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Μετά τη διαμαρτυρία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) για την εξαίρεση του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 1082 (σ.σ. παραγωγή κακάου, σοκολάτας και ζαχαρωτών) από τη λίστα των επαγγελματιών (ζαχαροπλάστες) που δικαιούνται  μη επιστρεπτέα επιχορήγηση από το πρόγραμμα, τη… σκυτάλη πήρε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).                     

Με επιστολή της προς την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, η διοίκηση του ΕΕΘ τονίζει πως «παρότι το εν λόγω πρόγραμμα στοχεύει ακριβώς στην κάλυψη των  αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στον πίνακα επιλέξιμων δραστηριοτήτων του προγράμματος δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΚΑΔ πολλών επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, όπως πχ κρεοπωλεία, οπωροπωλεία κλπ καθώς και  ειδικότερα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, των πρακτόρων ΟΠΑΠ και φυσικά των καταστημάτων franchise που περιλαμβάνει στους κόλπους του επιχειρήσεις πολλών και διαφορετικών υπηρεσιών- επαγγελμάτων και λιανικής πώλησης».

Μάλιστα, το ΕΕΘ καλεί την περιφέρεια να προβεί σε τροποποίηση του οδηγού της πρόσκλησης που να περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω επαγγέλματα και δραστηριότητες.

«Σε διαφορετική περίπτωση, να προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα  ειδικά για όλες  τις παραπάνω επιχειρήσεις  με αποκλειστικό σκοπό της ενίσχυση της ρευστότητας τους όπως και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις καθώς αποτελεί αρχή άμεσης ισότητας του ανταγωνισμού της τοπικής  αγοράς των επιχειρήσεων», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *