Friday , 19 April 2024

ΠΟΒΑΚΩ για παράταση lockdown: Εύκολος στόχος το λιανεμπόριο

«Για μια ακόμη φορά το λιανεμπόριο γίνεται ο εύκολος στόχος  – καθώς ανοίγει και κλείνει κατά βούληση, βιώνει αναμονές με άγνοια του τι μέλλει γενέσθαι, με το τοπίο, μάλιστα, να παραμένει θολό για το χρόνο επαναλειτουργίας του – ερήμην των επιχειρηματιών», τονίζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών, επισημαίνοντας πως η  παράταση της αναστολής λειτουργίας της  αγοράς αποτελεί μια ολέθρια απόφαση για τον επιχειρηματικό κόσμο.

«Κατανοούμε την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε και τη ρευστότητα της επιδημιολογικής εικόνας, ωστόσο ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται σε καθεστώς ασφυξίας. Δυστυχώς η αγορά – που ουσιαστικά είναι κλειστή για δυο και πλέον μήνες  σε συνδυασμό με την πενιχρή καλοκαιρινή και φθινοπωρινή καταναλωτική κίνηση λόγω των περιοριστικών μέτρων, είναι αυτή που γίνεται κάθε φορά εξιλαστήριο θύμα – παρά το γεγονός πως έχει επιδείξει απόλυτη πειθαρχία στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σημειώνεται πως εκπρόσωποι της πολιτείας έχουν παραδεχθεί πως τα εμπορικά καταστήματα δεν έχουν συμβάλει στην επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας» τονίζεται στην ανακοίνωση. Η Ομοσπονδία επισημαίνει, επίσης, πως ο κλάδος τον οποίο εκπροσωπεί ανέμενε την επαναφορά του click away, αν και αποτελεί την εσχάτη λύση ανάγκης, και της άμεσης μετεξέλιξης του σε click in shop, σε συνδυασμό με την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, προκειμένου να υπάρξει μια ευκαιρία, ώστε να αποφευχθεί ένα εαρινό κύμα λουκέτων και συνακόλουθη απώλεια θέσεων εργασίας.

«Η επαναφορά της κανονικής λειτουργίας των καταστημάτων ξεμακραίνει συνεχώς. Την ίδια ώρα, η δυσάρεστη αναβολή της “επαναλειτουργίας” ακόμη και του click away και η δημιουργία ενός ομιχλώδους τοπίου για την επανεκκίνηση της αγοράς εξαντλεί τις οικονομικές αντοχές του κλάδου. Η πολιτεία θα κληθεί να λάβει και άλλα, περισσότερο, γενναία μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, αν δεν θέλει τα λουκέτα να λάβουν μορφή χιονοστιβάδας στο αμέσως επόμενο διάστημα» , συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως θα πρέπει να υπάρξει διασφάλιση της επαγγελματικής στέγης. Σημειώνεται πως η ΠΟΒΑΚΩ δηλώνει πως έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων μελών της, τα οποία κάνουν λόγο για πιέσεις που δέχονται από ιδιοκτήτες καταστημάτων που μισθώνουν, ακόμη και για παύση μισθωτηρίων.

Επιπρόσθετα η ΠΟΒΑΚΩ προτείνει τη συνέχιση της καταβολής χαμηλότερων μισθωμάτων, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2021, μετά από κυβερνητική ρύθμιση, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το κούρεμα του χρέους των επιχειρήσεων που προκλήθηκε εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων. Μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει και για την ουσιαστική διευκόλυνση της αποπληρωμής των χρεών προς τις τράπεζες, ώστε να μην εγκλωβιστούν βιώσιμες επιχειρήσεις – αλλά και συνολικά η οικονομία – σε μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί βασική προτεραιότητα όλων μας. Όμως και η προστασία της εργασίας είναι ζωτικής σημασίας. Ζητάμε το αυτονόητο, η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τους εμπόρους και να δώσει λύσεις. Δεν υπάρχουν ούτε οι αντοχές, ούτε η υπομονή για άλλα πισωγυρίσματα» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΒΑΚΩ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *