Tuesday , 23 April 2024

ΠΟΕΔΗΝ: “Επιστροφή στην κανονικότητα με περισσότερο προσωπικό στο ΕΣΥ”

Τα προβλήματα της “επόμενης μέρας” και της επιστροφής στη μερική κανονικότητα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

“Το πρώτο κύμα της πανδημίας ελέγχθηκε αποτελεσματικά από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, καθώς σ’ αυτό συνέβαλαν τα μέτρα περιορισμού των πολιτών, αλλά και η μειωμένη προσέλευση στα νοσοκομεία κατά 60%-70%, εξαιτίας της διακοπής της λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων και των εξωτερικών και απογευματινών ιατρείων” αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, για να αντεπεξέλθει το ΕΣΥ στη νέα πραγματικότητα, απαιτούνται τα εξής:

Αύξηση της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων

Η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων είναι παγιωμένη από το 2015 στο όριο δαπανών του 1,5 δις ευρώ συνεπώς τα 150εκατ.ευρώ που ανακοίνωσε ο Υπουργός για περαιτέρω αύξηση χρηματοδότησης “δεν επαρκούν δεδομένου ότι οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι στο 4,7% εν αντιθέσει με τις δαπάνες Υγείας άλλων χωρών που είναι στο 7% έως 8%”.

Προσλήψεις στην Υγεία – Αύξηση κλινών ΜΕΘ

Ο Υπουργός αναφέρθηκε ότι προσλήφθηκαν 3.700 υπάλληλοι στην Υγεία. “Ασφαλώς και είναι σημαντική ενίσχυση για το σύστημα”, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει: “Οι κενές οργανικές θέσεις όμως είναι χιλιάδες και απαιτείται πρόγραμμα ετήσιων μόνιμων προσλήψεων, καθότι υπάρχει ετήσια αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης. Επιπλέον θα πρέπει να μονιμοποιηθούν οι έκτακτοι υπάλληλοι όπως είναι η δέσμευση του Υπουργού Υγείας. Στο σύστημα υπηρετούν 16.000 υπάλληλοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, συμβασιούχοι πρώην εργολαβικοί κλπ)”.

Στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας αναπτύχθηκαν 870 κλίνες ΜΕΘ από 557 που λειτουργούσαν. “Τα Δημόσια Νοσοκομεία με βάση τα διεθνή στάνταρ θα πρέπει να έχουν 3.500”, λένε οι εργαζόμενοι.

Επέκταση των εργαστηριακών ελέγχων για COVID-19 στα νοσοκομεία

Για λόγους ασφαλείας θα πρέπει να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται στα Δημόσια Νοσοκομεία και τακτικός εργαστηριακός έλεγχος στο προσωπικό. Να βελτιωθούν τα μέτρα ασφαλείας και να τηρείται η 14ήμερη καραντίνα για το προσωπικό που έρχεται σε στενή επαφή με τον ιό, υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Χορήγηση οφειλόμενων αδειών και ρεπό στο προσωπικό

Με την αναμενόμενη λειτουργία των Νοσοκομείων θα πρέπει να χορηγηθούν οι άδειες και τα οφειλόμενα ρεπό του προσωπικού που τώρα λόγω πανδημίας έχουν ανασταλεί, αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Για την ένταξή των εργαζόμενων στο ΕΣΥ, στα ΒΑΕ είπε ο Υπουργός ότι έχει φτιαχτεί Επιτροπή που εξετάζει την ένταξή μας και το πόρισμα θα εκδοθεί τον Ιούνιο.

“Η Επιτροπή αυτή δεν έχει έργο την τροποποίηση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων που σήμερα περιλαμβάνονται στον ΕΦΚΑ. Η Επιτροπή αυτή μοναδικό έργο έχει την σύνταξη πορίσματος για την τύχη του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας για το οποίο ζητήσαμε ήδη την αύξηση και την επέκταση και σε άλλες ειδικότητες υγειονομικών. Καμία σχέση με την ένταξή μας στα Βαρεά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Το αίτημά μας για να ικανοποιηθεί θα πρέπει να επεκταθεί στους υγειονομικούς η λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων που ορίζονται στον κανονισμό του πρώην ΙΚΑ και στους εργαζόμενους των αντίστοιχων επαγγελμάτων που προέρχονται από ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο (υγειονομικοί υπάλληλοι) ή το ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ (προνοιακοί υπάλληλοι), αναδρομικά χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση”.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να υπάρξει διάλογος της Ομοσπονδίας με την πολιτεία, για την επίλυση του τελευταίου θέματος, καθώς “θα πρέπει να προστεθούν και άλλα Επαγγέλματα Υγείας και Πρόνοιας”, όπως αναφέρει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *