Saturday , 5 October 2024

ΠΟΕΔΗΝ: Στο “ΣΩΤΗΡΙΑ” η διαλογή των περιστατικών για κορωνοϊό γίνεται από έναν υπάλληλο ή από το θυρωρό – Τελειώνουν οι μονάδες αρνητικής πίεσης. Το ΑΧΕΠΑ έχει ακόμη ένα δωμάτιο

Της Σοφίας Ξανθοπούλου

Τις κινήσεις της 40χρονης απο την Αθήνα που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό καθώς και την προφανή ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τα πρώτα περιστατικά του Covid-19 στην Ελλάδα σχολίασε στο thesseconomy ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Υπενθυμίζεται ότι η 40χρονη τραπεζική υπάλληλος, η οποία είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη βόρεια Ιταλία, πήγε πρώτα στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου «Σωτηρία» όπου και περίμενε στην ουρά για δύο ώρες. Επί ώρες δηλαδή βρισκόταν μαζί με άλλους σε έναν κλειστό χώρο, χωρίς να υπάρχει κάποιος έλεγχος στις κινήσεις της εντός του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, η στάση της 40χρονης ήταν επιπόλαια, αφού δεν ενημέρωσε τηλεφωνικά τον ΕΟΔΥ ούτε ανέφερε στη διαλογή του «Σωτηρία» ότι είχε ταξιδέψει στην Ιταλία. Αφού κουράστηκε να περιμένει τόσες ώρες, αποφάσισε να πάει σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο με μια φίλη της. Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, η φίλη της μεταφέρθηκε και αυτή εσπευσμένα στο «Αττικόν» το βράδυ της Πέμπτης με συμπτώματα κοροναϊού.

Κατά τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, οι κινήσεις της 4οχρονης δείχνουν έλλειψη ενημέρωσης από μεριάς του ευρέως κοινού για τον τρόπο συμπεριφοράς όταν υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κοροναϊό.

Πέρα από αυτό, όμως, ο Μιχάλης Γιαννακός κατήγγειλε τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία.

“Θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα αλλά και οι πολίτες θα πρέπει να είναι λίγο πιο υπεύθυνοι. Δεν μπορεί να πηγαίνουν σε εφημερεύοντα νοσοκομεία χωρίς να αντιλαμβάνονται την κατάσταση που έχουν.

Σε όλα τα νοσοκομεία σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο πρέπει να υπάρχει διαλογή στην είσοδο και τα περιστατικά τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα να οδηγούνται ως ύποπτα κρούσματα.

Φαίνεται ότι στο ΣΩΤΗΡΙΑ, διέλαθε της προσοχής από τη διαλογή που γίνεται  στην πύλη του νοσοκομείου, πήγε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών  και περιφέρονταν για δύο ώρες.

Για αυτό φωνάζουμε εμείς και λέμε ότι το σύστημα δε βρίσκεται σε ετοιμότητα. Γίνεται διαλογή αλλά ένα  εφημερεύον νοσοκομείο το επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι. Ένας θυρωρός ή ένας υπάλληλος λόγω έλλειψης προσωπικού δεν μπορεί να κάνει την καλύτερη διαλογή. Στο ΣΩΤΗΡΙΑ η διαλογή των περιστατικών γίνεται από έναν υπάλληλο, πολλές φορές και από το θυρωρό γιατί δεν υπάρχουν υπάλληλοι. Κανονικά, όλοι όσοι περνάνε σε ένα νοσοκομείο που εφημερεύει τον ρωτάνε στην πύλη αν ταξίδεψε στα μέρη στα οποία εμφανίστηκε ο κορωνοϊός και αν εμφανίζει συμπτώματα και μάσκα δίνουμε μόνο σε αυτόν που έχει συμπτώματα. Η γυναίκα αυτή μπορεί να είπε ότι «πάω στα ΤΕΠ, μπορεί να είπε χίλια δυο». Στο ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ όταν πήγε με το που πήγε απέξω έπρεπε να πλύνει τα χέρια της, να πάρει γάντια και μάσκα. Προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία της μάσκας επειδή δεν έχουν μάσκες στα νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία έπρεπε να υπάρχουν γάντια και μάσκες. Αυτό είναι ντροπή. Και λέμε ότι είμαστε έτοιμοι;” διερωτήθηκε ο κ. Γιαννάκος.

Η ΠΟΕΔΗΝ επαναλαμβάνει την πρότασή της για προσλήψεις 2000 Νοσηλευτών, γιατρών, Παραϊατρικού Προσωπικού, Πληρωμάτων ασθενοφόρου, με συνοπτικές διαδικασίες μόνιμο ή με σύμβαση 2 ετών.
Η προκήρυξη που εκδόθηκε από τον ΕΟΔΥ για 200 Νοσηλευτές, Παραϊατρικό, Πλήρωμα ασθενοφόρων και γιατρούς με τρίμηνες συμβάσεις για την αντιμετώπιση πιθανών ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού δεν πρόκειται να καλυφθεί. Δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον.
“Ποιος θα θελήσει να προσληφθεί τώρα για τον κορωνοϊό με μπλοκάκι για τρεις μήνες με 600 ευρώ το μήνα, χωρίς κανένα επιπλέον κίνητρο;” επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Όπως λέει, τα νοσοκομεία θα πρέπει άμεσα να προμηθευτούν μέσα ατομικής προστασίας και οι Υγειονομικοί στα Νοσοκομεία να φοράνε μάσκες όταν πρέπει καθώς και οι ασθενείς.
Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα σχεδιασμός να ανοίξουν Νοσοκομεία που έχουν κλείσει (Λοιμωδών, Θώρακος Πατρών, Αμαλία Φλέμιγκ) με την κατάλληλη υποδομή (κτιριακές επισκευές, εξοπλισμός) και προσωπικό για να νοσηλεύσουν ασθενείς με κορωνοϊό αν χρειασθεί και να παραμείνουν ανοικτά για να μειωθούν τα ράντζα στα Νοσοκομεία.

Ο κ. Γιαννάκος τόνισε ότι “το λιγοστό υγειονομικό προσωπικό με υπευθυνότητα θα αντιμετωπίσει την κατάσταση” αλλά χαρακτήρισε πααράδεκτο το γεγονός ότι οι νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας που καλούνται να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις δεν είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Σημειώνεται ότι το Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Ν.Ε. Θριασίου κάνει στάση εργασίας την Πέμπτη 5 Μαρτίου από 7πμ. έως 3μμ με συγκέντρωση στις 8.30πμ. στην Πλατεία Μαβίλης και διαδήλωση στο Υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *