Friday , 19 April 2024

Ποιό παράξενο ψάρι αναστάτωσε τους ψαράδες της Ροδόπης;

Έκπληξη αλλά και “αναστάτωση” στους τοπικούς ψαράδες, όπως επίσης και σε διαδικτυακές ομάδες αλιείας, προκάλεσε ένα παράξενο ψάρι (βλ. φωτό) που αλιεύτηκε από ψαρά στα παράλια της Ροδόπης, συγκεκριμένα στην παραλία Παγουριών.

Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος thrakinea.gr, επικαλούμενος δηλώσεις του ιχθυολόγου Βασίλη Τσιάρα, “πρόκειται για το American paddlefish ή Polyodon spathula, το οποίο είναι ψάρι του γλυκού νερού με βιοτόπους στην ήπειρο της Αμερικής, ενώ τις δεκαετίες του 1960 – 1970 είχε γίνει προσπάθεια εκτροφής του στη Βουλγαρία. Η καλλιέργειά του στη γειτονική μας χώρα, έγινε καθώς είχε προηγηθεί αναπαραγωγή του στην κεντρική Ευρώπη με σκοπό την εξαγωγή χαβιαριού. Σταδιακά φαίνεται ότι η Βουλγαρία εγκατέλειψε την ιχθυοκαλλιέργεια του American paddlefish και στράφηκε κυρίως στην ιχθυοκαλλιέργεια οξύρρυγχου”.

Όσον αφορά, δε, το πώς βρέθηκε το συγκεκριμένο είδος ψαριού στις ακτές της Ροδόπης, μία εκδοχή είναι ότι «ξέφυγε» από τον Έβρο ή τον Νέστο ή έφτασε μέσω χειμάρρων και παραποτάμων, μέσω υδάτινων σχηματισμών του γλυκού νερού στη θάλασσα.

Το συγκεκριμένο ψάρι δεν ζει σε αλμυρό νερό, μπορεί όμως να επιβιώσει σε περιοχές που υπάρχει υφάλμυρο νερό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *