Wednesday , 19 June 2024

Πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης: Στα… χαρτιά τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα – Σε περίπου 70.000.000 ευρώ ο προϋπολογισμός

Στο στάδιο των μελετών βρίσκονται τα αντιπλημμυρικά έργα της Θεσσαλονίκης. Όπως υπογράμμισε στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Έργων Υποδομών και Δικτύων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Χρίστογλου «τα κόστη εκπόνησης μελετών αλλά και της κατασκευής των αντίστοιχων έργων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης είναι πολύ υψηλό, ανέρχεται για την περιοχή της Μείζον Θεσσαλονίκης σε 69.600.000 ευρώ». Και εξήγησε «τα έργα αυτά έγιναν προτεραιότητα τώρα που ξαφνικά ‘πνιγόμαστε’, γιατί άλλαξε το κλίμα, βγαίνουν σε προϋπολογισμό δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι τεχνικές υποδομές (φράγματα, γέφυρες, τάφροι, αναχώματα) δεν δύναται να αντεπεξέλθουν σε καιρικά φαινόμενα των μεγεθών που βιώνουμε γιατί σχεδιάζονται βάσει των κανονισμών υποχρεωτικά ώστε να αντιμετωπίζουν με επιτυχία φαινόμενα με περίοδο επαναφοράς 50 ή το πολύ 100 χρόνια και όχι για ισχυρότερα φαινόμενα».

Πού… σκοντάφτει η εκπόνηση των έργων
Όπως εξηγεί ο κ. Χρίστογλου «οι τεχνικές υπηρεσίες που έχουν την αρμοδιότητα να εκτελέσουν αντιπλημμυρικά έργα είναι υποστελεχωμένες σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε δεν δύναται πλέον να διαχειριστούν ούτε την καθημερινότητα της γραφειοκρατίας (η οποία έχει αναιτίως διογκωθεί) αλλά ούτε και της επίβλεψης των αντιπλημμυρικών μελετών και έργων.
Όσον αφορά της ενέργειες κάθε φορέα:
Ήδη το ΥΠΟΜΕ έχει εκπονήσει μελέτες και εκτελεί αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της ΠΚΜ και έχει εγκρίνει την 2η αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας (Masterplan) ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) διά των Τεχνικών Υπηρεσιών της δραστηριοποιείται σε μεγάλο βαθμό στην εκπόνηση μελετών για την ωρίμανση έργων, στην επίβλεψη της εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων καθώς και στην επίβλεψη καθαρισμών των ρεμάτων και ποταμών».

Στο πολεοδομικό συγκρότημα
Ειδικά όσον αφορά την περιοχή της Μείζονος Θεσσαλονίκης «οι υπό εκπόνηση μελέτες, υπάρχουν μελέτες οι οποίες υλοποιούνται από διάφορους φορείς (Τεχνικές Υπηρεσίες) της ΠΚΜ, του ΥΠΟΜΕ και Δήμων και βρίσκονται σε διάφορα στάδια ωρίμανσης και εξέλιξης. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι η νομοθεσία που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις έργων και μελετών (Ν4412/16) προβλέπει πολλές και μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες μέχρι να καταλήξει να υπογραφτεί μιά σύμβαση. Ειδικότερα όσον αφορά τα ρέματα/ποτάμια η επιπρόσθετη διαδικασία περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων μαζί με άλλες αδειοδοτήσεις (π.χ. υλοτομίας δέντρων), οι οποίες δίδονται πολύ δύσκολα από τρίτους φορείς και όχι από την ΠΚΜ, καθυστερεί ακόμα περισσότερο την υπογραφή των συμβάσεων» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Έργων Υποδομών και Δικτύων του ΤΕΕ/ΤΚΜ – Μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μείζονα Θεσσαλονίκη
-Διευθέτηση του ρέματος Κυψέλης Δ. Πυλαίας – Χορτιάτη: Ώριμο τεχνικά το έργο με μελέτη που εκπόνησε το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών , Δ19. Εντάχθηκε στο πρόγραμμα “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” από ΠΚΜ . Απαιτούνται απαλλοτριώσεις , η ΠΚΜ συνέταξε κτηματολόγιο και θα κηρύξει την απαλλοτρίωση , απαιτούνται 600.000€ (με κονδύλια ΠΚΜ). Όταν προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις ο Δήμος θα κάνει Προγραμματική Σύμβαση για να αναλάβει την κατασκευή του έργου όπως είχε δεσμευθεί προφορικά.
-Μελέτη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στον Ξηροπόταμο Θεσσαλονίκης: Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη από την Δ19 του ΥΠΟΜΕ. Απαιτούνται απαλλοτριώσεις και τροποποίηση ρυμοτομίας . Το έργο είναι ώριμο μόνο για τα πρώτα 500 μέτρα που δεν χρειάζονται απαλλοτριώσεις. Θα απαιτηθεί μετατόπιση αγωγού λυμάτων της ΕΥΑΘ ΑΕ. Θα περιλαμβάνει και την κατασκευή γέφυρας- κιβωτοειδούς οχετού στην ιρλανδική διάβαση εκπ. Φρυγανιώτη. Το υπόλοιπο έργο με προϋπολογισμό περίπου 14.000.000 δεν είναι ώριμο γιατί πρέπει να τροποποιηθεί η ρυμοτομία της περιοχής από τον αρμόδιο δήμο Παύλου Μελά.
-Μελέτη έργων Αντιπλημμυρικής προστασίας σε πέντε ρέματα του δήμου Θερμαϊκού: Ώριμο έργο μελέτη από Δ19 του ΥΠΟΜΕ και ΔΤΕ/ΠΚΜ. Απαιτείται χρηματοδότηση ύψους 9 εκατ. € (7 εκ για το έργο και επιπλέον 2 εκατ. ΟΚΩ).
-Αντλιοστάσιο Δυτικής εισόδου Θεσσαλονίκης: Ώριμο έργο εκπονήθηκε μελέτη από ΔΤΕ/ΠΚΜ. Αναζητείται χρηματοδότηση 1,8 εκατ. ευρώ. Προεντάχθηκε στο ΠΠΑ της ΠΚΜ και θα δημοπρατηθεί από ΠΚΜ ή θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ.
-Έργα διευθέτησης στα ρέματα Κωνστντινίδη Υφανέτ: Ώριμο έργο η μελέτη εκπονήθηκε από Δ19 ΥΠΥΜΕ Αναζητείται χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ. Αρμόδιος για την κατασκευή ο δήμος Θεσσαλονίκης
-Έργα διευθέτησης στο ρέμα Δόξας: Ώριμο έργο η μελέτη εκπονήθηκε από Δ19 ΥΠΥΜΕ. Αναζητείται χρηματοδότηση 1,8 εκατ. ευρώ Αρμόδιος για κατασκευή Δήμος Θεσσαλονίκης
-Εκπονούνται οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα της αποκατάστασης εκβολών του Αξιού (24 εκατ. ευρώ), του πάρακτιου αναχώματος (10 εκατ. ευρώ), της Ανατολικής Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης (10 εκατ. ευρώ), για έργα διευθέτησης του Δενδροποτάμου στο ανάντι ανοικτό τμήμα , (5 εκατ. ευρώ), έργα για τον διαχωρισμό παντορροϊκών δικτύων που διέρχονται από τη ΔΕΘ (2,6 εκατ. ευρώ), για την Εθνικής Αμύνης έως το Λευκό Πύργο (5 εκατ. ευρώ), και για την περιοχή των Δικαστηρίων και του Λιμανιού (5 εκατ. ευρώ).
-Τα αντιπλημμυρικά έργα στον δήμο Ωραιοκάστρου της ΠΕ (5 εκατ. ευρώ), Θεσσαλονίκης έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» της δράσης «Κατασκευή Νέων Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας» όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.

Τέλος, η ΕΥΑΘ εκπονεί μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης σε τρία «κόκκινα» σημεία, όπου παρουσιάζονται συστηματικά προβλήματα και συγκεκριμένα στην Αγίων Πάντων, στην περιοχή των Δικαστηρίων (Κουντουριώτη, ΟΛΘ) και στην Εθνικής Αμύνης (Βασιλικό Θέατρο). Οι μελέτες αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια θα ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας και αναμένεται αρχές του 2025 να εγκατασταθεί ο ανάδοχος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *