Του Γ. Κατσιάνη
Για τους Έλληνες, η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα της Μακεδονίας.
Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, όμως, η Θεσσαλονίκη τείνει να εξελιχθεί για τον διεθνή παράγοντα σε πρωτεύουσα των Βαλκανίων.
Και βέβαια, δεν αναφέρομαι μόνο στη σχετική δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάϊατ.
Τα έργα στο λιμάνι, η ανάπλαση της αγοράς Μοδιάνο, η αναβάθμιση του αεροδρομίου «Μακεδονία», η λειτουργία νέων ξενοδοχείων και η εξαγορά ακινήτων έχουν ως σημείο αναφοράς την κοινή συμμετοχή Αμερικανών, Ισραηλινών, Γερμανών και Ρώσων επενδυτών.
Ακόμα και οι Κινέζοι συμμετέχουν στην επανάκτηση του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλης, με την επένδυση που προτίθεται να πραγματοποιήσει στην ανατολική πλευρά της πόλης, γνωστή εταιρία με πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα.
Από οικονομικής πλευράς, πρόκειται για θετική εξέλιξη, φτάνει να αναλογιστεί κανείς τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από τις επενδύσεις που έγιναν και θα γίνουν, το επόμενο διάστημα στην περιοχή.
«Πολλοί θεωρούν πως η Θεσσαλονίκη θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια, το επόμενο διάστημα», μου έλεγε τις προάλλες επιχειρηματίας, σημειώνοντας πως θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη των υποδομών της πόλης (μετρό, μεταφορές).
«Και η είδηση που είναι;», τον ρώτησα αυθόρμητα.
«Στο γεγονός ότι η πόλη θα αποτελεί σημείο αναφοράς περισσότερο για την βαλκανική ενδοχώρα», σημείωσε.
«Και τι σημαίνει αυτό; Ότι θα αλλοιωθεί το εθνικό στοιχείο της πόλης;»,επέμεινα, χωρίς ωστόσο να λάβω σαφή απάντηση στον προβληματισμό που εξέφρασα.
Όπως και να έχει, πάντως, η Θεσσαλονίκη είναι ελληνική, στην οποία ζουν και δραστηριοποιούνται άνθρωποι από διάφορους πολιτισμούς, όπως και στην οικονομία, άλλωστε…