Έντονος είναι ο προβληματισμός για τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις που ταρακουνούν το τελευταίο χρονικό διάστημα τη χερσόνησο του Άθω. Για το λόγο αυτό πραγματοποιείται αύριο, Τετάρτη (28/8), ευρεία σύσκεψη στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο, με τη συμμετοχή του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμη Λέκκα και φορέων της περιοχής.
Ανησυχία σε κατοίκους και τουρίστες
Οι συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις που ταρακουνούν εδώ και δύο μήνες το Άγιο Όρος, παραλιακές περιοχές του δήμου Αριστοτέλη και στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής κινητοποιούν τις αρχές. Αν και έγινε γνωστό ότι πρόκειται για μια τακτική συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, πληροφορίες αναφέρουν πως η συνεχής σεισμική ακολουθία επιτάχυνε τις διαδικασίες σύγκλισής της σύσκεψης. Κάτοικοι και τουρίστες ανησυχούν καθώς οι σεισμοί σημειώνονται πολύ συχνά ενώ γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί και σε γύρω περιοχές.Οι τελευταίοι τρεις από αυτούς που ήταν ισχυροί καθώς είχαν μέγεθος πάνω από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ – ο τελευταίος 4,3 Ρίχτερ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου- έγιναν αισθητοί και σε περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Ρήγμα 10 χλμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα στις δυτικές ακτές του Αγίου Όρους. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο των δονήσεων και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για σμηνοσειρά, εκείνο όμως που τους προβληματίζει είναι ότι η συχνότητα και το μέγεθος των σεισμών δεν μειώνονται. Οι αρχικές εκτιμήσεις τους ήταν ότι πρόκειται για ρήγμα μήκους 4-5 χιλιομέτρων, ωστόσο μετά από συγκέντρωση δεδομένων οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως το ρήγμα είναι μεγαλύτερο, μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων. Το ρήγμα αυτό βρίσκεται στις δυτικές ακτές της Αθωνικής Πολιτείας στη διαδρομή από την Ουρανούπολη στη Δάφνη, στο θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Σκήτης της Θηβαΐδος ή Γουγουνοσκήτη. Στην περιοχή υπάρχουν τα ερείπια της παλαιάς και κραταιάς Σκήτης, η οποία ανήκει στην μονή του Αγίου Παντελήμονα (Ρωσικό μοναστήρι).