Friday , 29 March 2024

ΠΟΜΙΔΑ: Επιστολή προς το ΥΠΟΙΚ με προτάσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ

Εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης και της κατάρτισης του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου της, η ΠΟΜΙΔΑ απέστειλε τις προτάσεις της «για δίκαιη, σύντομη και πραγματική μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Στην επιστολή της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, που απευθύνεται προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα και τον υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής & Δημ. Περιουσίας κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Σ. Παραδιάς επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«… Για το καλό της Εθνικής μας Οικονομίας η μείωση του ΕΝΦΙΑ πρέπει να αρχίσει με την, έστω σταδιακή, κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του, ο οποίος πολλαπλασιάζει παράλογα το φορολογικό βάρος. Μια απλή ανάγνωση των σχετικών μελετών του ΙΟΒΕ θα σας το επιβεβαιώσει.

Μέχρις ότου να γίνει αυτό αντιληπτό από όλους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για να είναι δίκαιη πρέπει να ισχύσει σε ίσο ποσοστό για όλους τους φορολογούμενους, δηλαδή χωρίς αποκλεισμό των μεγαλύτερων θυμάτων του.

Η μείωση πρέπει να αρχίσει ΑΜΕΣΑ και να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Προτείνουμε την αυτονόητη και πιο πρακτική προσέγγιση, χωρίς πονηρούς «αλγορίθμους» και «κόφτες», δηλαδή η μείωση να κατανεμηθεί σε 10% για το 2019 (με τα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν τον επόμενο μήνα) και στο υπόλοιπο 20% για το 2020, για όλους.

Η μείωση αυτή δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να αναιρεθεί από αυξήσεις αντικειμενικών αξιών οι οποίες θα οδηγήσουν σε άνοδο του φορολογικού βάρους των ιδιοκτητών και θα καταστήσουν δώρο – άδωρο τον περιορισμό του ΕΝΦΙΑ».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *