Thursday , 18 April 2024

“Πονοκέφαλος” για την κυβέρνηση το άνοιγμα των καταστημάτων – Διχογνωμία στις τάξεις των λοιμωξιολόγων

Σοφία Ξανθοπούλου

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου προβληματίζει τους επιστήμονες και το κυβερνητικό επιτελείο.”Είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί”, ξεκαθάρισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κάνοντας λόγο για «καμπανάκια» μετά τις εικόνες συνωστισμού σε Harrods και Γαλλία.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το άνοιγμα του λιανεμπορίου επισημαίνοντας ότι θα δυναμιτίσει το φιτίλι του κορωνοϊού καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν χαλάρωση.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης και στον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη ο Γιώργος Χειλάς, πνευμονολόγος και επιμελητής Α΄του νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι “δεν έχουμε καταλάβει τι σημαίνει αυτός ο ιός. Ο ιός δεν πρόκειται να σεβαστεί ούτε πορείες, ούτε το Άγιο Όρος, ούτε τίποτα. Ο αριθμός των νοσηλευομένων εκτός ΜΕΘ είναι κοντά στις 4.000. Θέλουμε ανοσία κοντά στο 70%. Τότε θα ξεμπλέξουμε. Είμαι αρνητικός στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και στο άνοιγμα των εκκλησιών. Ανοίγουμε μόνο όταν έχουμε κάτω από 500 κρούσματα σε όλη τη χώρα. Διαφορετικά δυναμιτίζουμε το φιτίλι. Περιμένω από την πολιτεία να στηρίξει οικονομικά τους πληττόμενους και καλώ όλο τον πληθυσμό να καταλάβει ότι ο αυτοπεριορισμός και το εμβόλιο είναι η μόνη λύση”.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας. Όπως τόνισε “με το που θα ανοίξουμε οτιδήποτε, θα αυξηθούν τα κρούσματα. Η λύση είναι να κλείσουμε τα πάντα για 20 μέρες, κλείσιμο συνόρων και πιστή τήρηση των μέτρων. Δεν ήμασταν το ίδιο υπεύθυνοι όσο στο πρώτο λοκντάουν. Υπήρχε μια χαλάρωση και αμφισβήτηση της κατάστασης. Το λιανεμπόριο δεν πρέπει να ανοίξει. Ο μόνος τρόπος για να ανοίξει είναι με πιστή τήρηση των μέτρων και μόνο με ραντεβού αλλά όχι με αυτά τα νούμερα που έχουμε σήμερα. Αν ανοίξει το λιανεμπόριο στις στις 21 Δεκεμβρίου θα έχουμε το αδιαχώρητο. Προτείνω το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αραιά ραντεβού”.

Για το τι ακριβώς θα γίνει με το λιανεμπόριο, τις εκκλησίες και τα κομμωτήρια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν την Παρασκευή. “Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ με τον βαθμό που θα θέλαμε, οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα», τόνισε ο κ. Πέτσας. Είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε τέτοιο άνοιγμα που να φέρει στην Ελλάδα εικόνες όπως αυτές στο Harrods”, είπε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *