Πασχαλινά έθιμα του Πόντου αναβιώνουν κάθε χρόνο και πιο συγκεκριμένα τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα στο χωριό Μεσαίο της Θεσσαλονίκης. «Οι αυγομαχίες στις οποίες επιδίδονται μικροί και μεγάλοι είναι ένα από τα έθιμα που έφεραν από τον Πόντο οι πρώτοι κάτοικοι και τα οποία αναβιώνουν κάθε χρόνο στην πλατεία του χωριού» λέει στο thesseconomy.gr ο πρώην πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσαίου «Νέα Κοτύωρα» Θεόδωρος Αμανατίδης.
Το έθιμο από τις αλησμόνητες πατρίδες
Πρόεδρος του Συλλόγου εδώ και 34 χρόνια ο κ. Αμανατίδης θυμάται ότι «το έθιμο το έφεραν οι παππούδες μας από τις αλησμόνητες πατρίδες, από τα Κοτύωρα του Πόντου. Όταν ήρθαν εδώ και εγκαταστάθηκαν δεν ξέχασαν τα ήθη και έθιμα του τόπου τους, τα διατήρησαν. Μερικά παρέμειναν άλλα έσβησαν με την πάροδο του χρόνου. Ένα από αυτά που έμειναν ήταν και οι αυγομαχίες. Μάζευαν τα καλύτερα, τα πιο… δυνατά αυγά τρεις ή και τέσσερις μήνες πιο νωρίς ακόμη και από τα Χριστούγεννα. Μάλιστα αναρωτήθηκα κι εγώ ο ίδιος πώς αντιλαμβάνονταν το πιο γερό αυγό. Κι όταν ρώτησα τους διαγωνιζόμενους άλλοι μου έλεγαν από τον ήχο, άλλοι από τις κότες που επέλεγαν. Έτσι την ημέρα της Λαμπρής, από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου άρχιζαν τους αγώνες, τις λεγόμενες αυγομαχίες. Παλιά οι κάτοικοι του χωριού που τους άρεσε το έθιμο το ξεκινούσαν μετά το ‘Χριστός Ανέστη’. Πολλές φορές ερχόντουσαν και από άλλα χωριά και συμμετείχαν στους αγώνες. Τον πρώτο καιρό δεν υπήρχαν έπαθλα. Απλά τους… σαγήνευε η ιδέα ποιος θα κερδίσει τους άλλους και θα έχει το πιο γερό αυγό. Παλιά οι αγώνες διαρκούσαν μέχρι την Ανάληψη. Σιγά –σιγά με την πάροδο των χρόνων έφταναν μέχρι την Κυριακή του Θωμά».
Ο στόχος και η σημασία του εθίμου
«Στις μέρες μας πια, όταν ήμουν εγώ πρόεδρος, καθιέρωσα μια εκδήλωση τη Δεύτερη ημέρα του Πάσχα με σκοπό την προβολή του χωριού μέσω των εθίμων. Τη μέρα αυτή στις 11.00 το πρωί έχουμε τις αυγομαχίες, έχουμε το κάψιμο του Ιούδα και μοιράζουμε αυγά σε σπίτια με τη συνοδεία της ποντικής λύρας και με το νταούλι. Τί σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι μεταφέρουμε την υγεία από σπίτι σε σπίτι. Γιατί το αυγό είναι οφέλιμο για τον οργανισμό. Φέρνει υγεία. Οι πρόγονοί μας πίστευαν ότι πηγαίνοντας και μοιράζοντας αυγά στα σπίτια θα μετέφεραν και την υγεία στους κατοίκους του χωριού. Φέτος πια επισκεπτόμαστε, έτσι για το έθιμο, πέντε με έξι σπίτια. Το κάψιμο του Ιούδα συμβολίζει το κάψιμο του κακού. Μετά την εκδήλωση ακολουθεί πανηγύρι με ποντιακούς χορούς και τραγούδια από τους ομίλους του Συλλόγου μας. Την ημέρα της αυγομαχίας μοιράζονται αυγά στους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης, τσουρέκι και αναψυκτικά για να δροσιστούν και να απολαμβάνουν τις αυγομαχίες» υπογραμμίζει ο κ. Αμανατίδης.
Οι αυγομαχίες
Και φέτος τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα στις 11.00 το πρωί στην πλατεία του Μεσαίου θα αναβιώσουν οι αυγομαχίες. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν δύο ομάδες. Η ομάδα των μεγάλων, των ενηλίκων και η ομάδα με τα παιδιά Για όσους πάρουν μέρος στις αυγομαχίες «καθιερώσαμε για τους τρεις πρώτους νικητές ένα κύπελλο για να έχουν μια ερασιτεχνική ανταμοιβή, ένα έπαθλο του αγώνα. Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι και λίγο πριν από την εκδήλωση. Οι όροι του διαγωνισμού είναι οι εξής:
-Καθιερώσαμε ο κάθε διαγωνιζόμενος να έχει 20 αυγά κότας.
-Τα αυγά προέρχονται μόνο από κότα είναι άβαφα και βρασμένα ή άβραστα.
-Όλοι οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της επιτροπής που αποτελείται από τρία άτομα που ελέγχουν και τα αυγά του διαγωνισμού» εξηγεί ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου.