Thursday , 28 March 2024

ΠΟΞ: “Καμπανάκι” κινδύνου για τον ελληνικό τουρισμό από το μεταναστευτικό

Τρία “καμπανάκια” κινδύνου για τον ελληνικό τουρισμό, μεταξύ των οποίων και θέμα ασφάλειας λόγω του μεταναστευτικού έκρουσε προς τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, από το βήμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Προέδρων των Ενέσεων-μελών της ΠΟΞ, που όπως κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης Philoxenia. Τα άλλα δυο αφορούσαν τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της Thomas Cook, και τις ελλιπείς υποδομές της χώρας που την αναγκάζουν να στέκεται «γυμνή» απέναντι στην κλιματική αλλαγή αλλά και γενικότερα την ανάγκη δημόσιων επενδύσεων που να συμβαδίζουν με τις υψηλές επενδύσεις που έκανε ο ξενοδοχειακός κλάδος στα χρόνια της κρίσης και συνεχίζει να κάνει.

«Αβεβαιότητα στη Βρετανία, ανασφάλεια στην Ευρώπη, ανάκαμψη των άμεσων ανταγωνιστών μας. Όλα αυτά επηρέασαν και θα συνεχίζουν να επηρεάζουν τον ελληνικό τουρισμό. Παρ’ όλα αυτά και όσο προχωρούσε η χρονιά αποδεικνυόταν πως το τουριστικό μας προϊόν διατηρεί την ελκυστικότητά του και τη δυναμική του, με σοβαρές διαφοροποιήσεις ωστόσο, ανάμεσα στις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας», επισήμανε ο κ.Τάσιος. “Κατά τον ίδιο, επίσης, ” το προϊόν μας μπορεί να άντεξε, να έχουμε κάποια αναπλήρωση των απωλειών αλλά αυτό δεν σημαίνει καθόλου πως το πρόβλημα λύθηκε. Είναι πάρα πολλοί συνάδελφοι που δίνουν αγώνα με νύχια και με δόντια για να μπορέσουν να μείνουν ζωντανοί».

“Η στήριξη του ξενοδοχείου πρέπει να είναι προτεραιότητα”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ. “Χρειάζεται γενναία ελάφρυνση. Έγινε μια καλή αρχή με το ΦΠΑ στο σύνολο του τουριστικού πακέτου, πρέπει να υπάρξει και συνέχεια. Πρέπει να καταργηθεί ο φόρος διαμονής. Πρέπει να εξορθολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Υπάρχουν και καλές ιδέες και καλές προτάσεις για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με περισσότερη ευελιξία, την οποία απαιτούν οι καιροί», πρόσθεσε.

Ο κ. Τάσιος επεσήμανε ακόμη ότι η τα μηνύματα από τη μεγάλη έκθεση τουρισμού που έγινε πρόσφατα στο Λονδίνο, την WTM, ήταν αισιόδοξα και αυτό δείχνει πως το ελληνικό τουριστικό προϊόν αντέχει στις διακυμάνσεις.

«Επίσης, είναι πολύ σημαντικό πως η εικόνα της χώρας συνολικά είναι κάτι παραπάνω από θετική και αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα της νέας κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όλοι οι επιχειρηματικοί παράγοντες της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς μιλούν μόνον με καλά λόγια και υπάρχει ένα εξαιρετικό κλίμα για συνεργασίες. Αν οι τάσεις αυτές επιβεβαιωθούν στις κρατήσεις μας μπορούμε πραγματικά να κάνουμε νέα ρεκόρ», πρόσθεσε ο κ. Τάσιος για να καταλήξει; “Υπάρχει κι ένα «τρίτο καμπανάκι», το οποίο ακούστηκε υπόκωφα στο Λονδίνο αλλά πρέπει να το προσέξουμε. Πέρα όλων των άλλων πλεονεκτημάτων της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού, η ανθεκτικότητα του προϊόντος μας συνδέεται άμεσα με το αίσθημα της ασφάλειας. Η Ελλάδα κάνει τον επισκέπτη της να νιώθει ασφαλής. Είναι μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα και το αίσθημα της ασφάλειας που παρέχει δεν μπορεί να το εγγυηθεί καμία από τις άμεσα ανταγωνιστικές μας χώρες. Το μεταναστευτικό, αν και δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό, μπορεί να έχει πολύ… ελληνικές συνέπειες, αρνητικές για την ασφάλεια αλλά και για την εικόνα της χώρας. Χρειάζεται μια καλά ισορροπημένη διαχείριση μεταξύ λογικής και ευαισθησίας”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *