Tuesday , 16 April 2024

ΠΟΥ: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος από το νέο στέλεχος “Ο”- Πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί

Πολύ υψηλό χαρακτηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον κίνδυνο από το νέο στέλεχος «Όμικρον» ενώ εκτιμά επίσης ότι η πιθανότητα περαιτέρω διάδοσής του σε παγκόσμιο επίπεδο είναι επίσης υψηλή και προειδοποιεί ότι ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που αυτό μπορεί να έχει ενδέχεται να υπάρξει αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις. 

Με βάση τις παραοπάνω εκτιμήσεις, ο ΠΟΥ προτρέπει τα 194 κράτη-μέλη του να επιταχύνουν τον εμβολιασμό στις ομάδες υψηλής προτεραιότητας και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση των υπηρεσιών υγείας. 

Όπως σημειώνει, αναμένονται μολύνσεις και εμβολιασμένων ατόμων «αν και σε μικρή και προβλέψιμη αναλογία». Αναφορικά, δε, με το κατά πόσο το νέο στέλεχος είναι ικανό να διαφεύγει της ανοσίας του εμβολιασμού και μιας προγενέστερης νόσησης, ο Οργανισμός ενημερώνει ότι περισσότερα στοιχεία αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.  

Περαιρέρω, καλεί τις χώρες-μέλη του να προσαρμόσουν εγκαίρως τις διεθνείς ταξιδιωτικές τους οδηγίες κάνοντας μια αξιολόγηση του κινδύνου, και διευκρινίζει ότι θα δοθούν και επιπλέον κατευθύνσεις. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *