Sunday , 4 December 2022

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αποφυγή και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού, προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Σε συνέχεια της χθεσινής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό προχωρούμε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊου» είπε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας πως η ΠΝΠ θα περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:

Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

– Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

– Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

– Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.

– Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.

Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας», υπογράμμισε.

Ο κ. Πέτσας είπε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, πτυχές του οποίου θα αναπτύσσονται, ανάλογα με την εξέλιξη του κορονοϊού σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο.

«Παραμένουμε ψύχραιμοι, υλοποιούμε τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει και είμαστε σε εγρήγορση να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας», τόνισε.

Με την ΠΝΠ υπάρχει σχεδιασμός για να αντιμετωπιστεί εν δυνάμει το χειρότερο σενάριο

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τον κοροναϊό, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για «δυναμικό σχέδιο το οποίο εξελίσσεται ανάλογα με την κατάσταση που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Για την ώρα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με μέτρα πρόληψης και καλύτερο έλεγχο στις πύλες εισόδου. Αν χρειαστεί κάτι παραπάνω τα μέτρα θα εξελίσσονται με την υπόδειξη των ειδικών». Ταυτόχρονα είπε πως η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία όχι μόνο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, οπότε οι ενέργειές μας να είναι εναρμονισμένες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για το κατά πόσο ανησυχεί η ελληνική κυβέρνηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Πέτσας είπε πως «δεν έχουμε τόσο ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με χώρες που πλήττονται πολύ, αλλά αν η κατάσταση αλλάξει θα αλλάξει και η ανάγνωσή της».

Σε όλους τους τόνους επανέλαβε πως οι ενέργειες της κυβέρνησης εστιάζονται στην ενίσχυση των δομών υγείας, με προσωπικό και υλικά, και πως με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου υπάρχει σχεδιασμός για να αντιμετωπιστεί εν δυνάμει το χειρότερο σενάριο. Και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί με αρμόδιους ανθρώπους του ΕΟΔΥ και ανθρώπους του υπουργείου Υγείας. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να ακολουθούμε τις υποδείξεις και εισηγήσεις των ειδικών. Σχηματίζεται task force στα συναρμόδια υπουργεία ώστε να υπάρχει και συνεχής ενημέρωση».

Σε επισταμένες ερωτήσεις για τους ιδιαίτερους χειρισμούς καθώς ξεκινάει η τουριστική περίοδος απηύθυνε έκκληση για την αναπαραγωγή των σποτ με τα μέτρα πρόληψης και τόνισε πως «το σχέδιο που σήμερα παρουσιάζουμε με την ΠΝΠ είναι δυναμικό και μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν αυστηρά μέτρα. Ευχόμαστε να μη χρειαστεί αλλά αν χρειαστεί θα αναλάβουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες», είπε ενώ ήταν καθησυχαστικός σχετικά με το ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα και η κατάσταση παρακολουθείται στενά για εξέλιξη του σχεδίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *