Tuesday , 23 April 2024

Πρεμιέρα από σήμερα για την ψηφιακή υποβολή αίτησης προκαταβολής σύνταξης

Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα, Τετάρτη η πλατφόρμα για την Ψηφιακή Αίτηση Χορήγησης Προκαταβολής Σύνταξης.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του δημοσίου gov.gr και συγκεκριμένα μέσω του συνδέσμου prokatavoli.syntaxeis.gov.gr  και μέσω της ιστοσελίδας του e-EΦΚΑ (efka.gov.gr).

Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι που έχουν καταθέσει αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου υποβάλλουν στην πλατφόρμα αίτηση χορήγησης  προκαταβολής έναντι της σύνταξης.

Η έγκριση του αιτήματος πραγματοποιείται από τον e-ΕΦΚΑ, με βάση τα πληροφοριακά στοιχεία που τηρεί ο Οργανισμός και οι συνεργαζόμενοι φορείς, καθώς και των στοιχείων που δηλώνει ηλεκτρονικά ο ενδιαφερόμενος.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται οι κωδικοί taxisnet του αιτούντα, o ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ, το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού του ενδιαφερόμενου καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου, η ημερομηνία και ο τέως φορέας υποβολής/κατάθεσης του αιτήματος συνταξιοδότησης.

Στην περίπτωση όπου μέρος του χρόνου ασφάλισης δεν εντοπίζεται στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και των λοιπών φορέων, ζητείται από τους αιτούντες να συμπληρώσουν σε σχετικό πεδίο το ιστορικό ασφάλισής τους.

Ειδικά στις περιπτώσεις χορήγησης προκαταβολής σύνταξης λόγω θανάτου ασφαλισμένου και στη μεταβίβαση κύριας σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου, ο αιτών θα πρέπει να δηλώσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του θανόντος.

Στην περίπτωση αίτησης προκαταβολής σύνταξης αναπηρίας ο αιτών θα πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία της τελευταίας απόφασης  ΚΕΠΑ που έχει εκδοθεί. 

Η διαδικασία υποβολής ολοκληρώνεται με το πάτημα του κουμπιού «Οριστική Υποβολή Αίτησης».

Σε περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της προκαταβολής έναντι σύνταξης, εκδίδεται αυτοματοποιημένα μέσω του μηχανογραφικού συστήματος βεβαίωση χορήγησης αυτής, η οποία κοινοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον αιτούντα την ημέρα της πληρωμής.

Η προκαταβολή έναντι ποσού σύνταξης δεν χορηγείται όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια και όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας.

Η παροχή της προκαταβολής σύνταξης είναι ακατάσχετη και συμψηφίζεται με τα αναδρομικά ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την έκδοση προσωρινής ή και οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης μελλοντικά.

Τυχόν οφειλές του ασφαλισμένου στον e-ΕΦΚΑ δεν παρακρατούνται από το ποσό της προκαταβολής, αλλά από τα ποσά της προσωρινής και της οριστικής σύνταξης. 

Το ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης χορηγείται μηνιαίως και αναδρομικά από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *