Friday , 29 March 2024

«Πρεμιέρα» του 2021 εν μέσω lockdown 2-Το Finance Club Uom παρουσιάζει πως κύλησε η πρώτη εβδομάδα του 2021

Το πρώτο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του 2021 παρουσιάζει η ομάδα φοιτητών Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου Μακεδονίας (Finance Club UoM). Η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει τις οικονομικές εξελίξεις, σε μια χρονιά με μεγάλες προσδοκίες.

Γράφουν οι: Ειρήνη Μακαντάση, Κυριάκος Ιακωβίδης, Γιώτα Ζλατάνη, Γιώργος Κελεπούρης   

Διανύοντας τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, σημαντικές εξελίξεις, ανακοινώσεις και αποτελέσματα αναγγέλθηκαν για την ελληνική οικονομία. Αρχικά, η κυβέρνηση αναμένει να εισπράξει κοινοτικά κονδύλια ύψους 9,8 δισ. ευρώ τους πρώτους μήνες του 2021.

Το πακέτο αυτό προορίζεται για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που έχουν πληγεί από την κρίση του Covid-19.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για τον μήνα Νοέμβριο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες μειώθηκαν κατά 171 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Επίσης, θετικό ήταν και το αποτέλεσμα των εκκρεμών επιστροφών φόρων για τον Νοέμβριο καθώς υπήρξε μια μείωση αυτών κατά 131 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.  

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι και σήμερα έχουν προσφερθεί κεφάλαια ύψους 6,6 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Επιπλέον αναμένεται εκταμίευση 2 δισ. ευρώ ακόμα τους επόμενους μήνες.

Πιο συγκεκριμένα από τα 6,6 δισ. ευρώ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν λάβει 2 δισ. ευρώ μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ ενώ αναμένεται εκταμίευση 600 εκατ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 4,6 δισ. ευρώ τα έχουν εισπράξει μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

Τέλος, δημοσίευμα της ΤτΕ αναφέρει πως για τον Νοέμβριο του 2020, το μέσο επιτόκιο επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκε στο 3,08%, ήτοι μια άνοδος 16 μονάδων βάσης, ενώ το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ σημείωσε άνοδο 46 μονάδων βάσης ή στο 5,99%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *