Sunday , 3 March 2024

Προβλήματα στην τηλεκπαίδευση – “Αδύνατον να μπούμε στις ψηφιακές τάξεις” λένε οι καθηγητές

Σ.Ξανθοπούλου

Με πολλές δυσκολίες άρχισε σήμερα η τηλεκπαίδευση στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας καθώς το ψηφιακό σύστημα Cisco Webex “κράσαρε” με το “καλημέρα σας” με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν τα ψηφιακά μαθήματα.

“Είναι αδύνατον να μπούμε στις ψηφιακές τάξεις μας. Από τις 8 το πρωί κατάφερα να πραγματοποιήσω την πρώτη ώρα μόνο. Προφανώς, δεν είναι δυνατόν να μεταφέρουμε 7 ώρες μαθημάτων σε ψηφιακή πλατφόρμα. Είναι πολλές οι ώρες και το σύστημα δεν το αντέχει” δήλωσε μιλώντας στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Χρήστος Φιλίππου.

Ο κ. Φιλίππου τόνισε ότι ενδεχομένως θα ήταν καλύτερα να γίνουν δύο ζώνες τρίωρων μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης και το υπόλοιπο να γινόταν μέσω του συστήματος myschool (ασύγχρονη διδασκαλία). “Δυστυχώς σήμερα δε λειτουργεί τίποτα. Και η κόρη μου κατάφερε μετά βίας να παρακολουθήσει τις δύο πρώτες ώρες” είπε ο κ. Φιλίππου επισημαίνοντας ότι “έπρεπε να προβλεφθεί ότι τα μαθήματα ενός 7ωρου ημερήσιου προγράμματος δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εξολοκλήρου ψηφιακά. Μια λύση ίσως θα ήταν τα ψηφιακά μαθήματα να γίνονταν σε ξεχωριστές ώρες για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι το 7ωρο δεν μπορεί να μεταφερθεί σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές”.

Εν τω μεταξύ, συστάσεις προς τους πολίτες για αποφυγή των διαδικτυακών εφαρμογών ψυχαγωγίας, των social media και των βιντεοκλήσεων κατά τις ώρες αιχμής προκειμένου το δίκτυο να αντέξει τις ανάγκες για την τηλεργασία κατά τη διάρκεια του lockdown, κάνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο σημειώνει, επίσης, πως βρίσκεται «σε διαρκή επικοινωνία με τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σταθερών και ασύρματων δικτύων σε όλο το διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας εν μέσω lockdown και της επαγγελματικής δραστηριότητας».

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σταθερών και ασύρματων δικτύων σε όλο το διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και της επαγγελματικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν ζητήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα και αξιοπιστία των κρίσιμης σημασίας υποδομών της χώρας.

Για την ομαλή, απρόσκοπτη και υπεύθυνη λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων υπενθυμίζουν και συνιστούν:

  • Να αποφεύγουμε τη χρήση διαδικτυακών εφαρμογών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 9 πμ έως τις 6 μμ. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η απαιτούμενη διαθεσιμότητα στα δίκτυα για την αποτελεσματική λειτουργία εφαρμογών τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας.
  • Να δίνουμε προτεραιότητα στη χρήση των σταθερών δικτύων για την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων και να αποφεύγουμε, εφόσον δεν είναι απαραίτητες για την επικοινωνία μας, τις βιντεοκλήσεις.
  • Να αποφεύγουμε την αποστολή αρχείων μεγάλου όγκου και χωρίς να έχει προηγηθεί διαδικασία συμπίεσής τους, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Ομοίως, αποφεύγουμε την αποστολή μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μεγάλο όγκο συνημμένων αρχείων.
  • Να διατηρούμε ενημερωμένο το λογισμικό όλων των οικιακών συσκευών που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, με βάση τις οδηγίες και τις συστάσεις των κατασκευαστών.
  • Να δείχνουμε αυξημένη προσοχή σε μηνύματα που προέρχονται από άγνωστους αποστολείς και έχουν ως θέμα τους τον κορονοϊό -και, γενικότερα, θέματα Υγείας και Πολιτικής Προστασίας- καθώς ενδέχεται να περιέχουν συνδέσμους που οδηγούν σε κακόβουλο λογισμικό.
  • Να υιοθετούμε υπεύθυνη συμπεριφορά και να εμπιστευόμαστε μόνο τις οδηγίες των επιστημόνων και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
  • Αν έχουμε παιδιά, φροντίζουμε για τη δημιουργική τους απασχόληση και αποφεύγουμε την προσκόλλησή τους σε διαδικτυακές υπηρεσίες διασκέδασης
  • Τονίζεται πως κανένας οργανισμός και φορέας, δημόσιος ή ιδιωτικός, στην Ελλάδα δεν πρόκειται να ζητήσει τηλεφωνικά, μέσω SMS, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω των συστημάτων κοινωνικής δικτύωσης, πληροφορίες όπως ο κωδικός που χρησιμοποιείτε για την πρόσβασή σας σε κάποια υπηρεσία. Κάθε τέτοια επικοινωνία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απόπειρα απάτης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *