Friday , 19 April 2024

«Προσεχώς» επαναλειτουργία της δημοτικής αστυνομίας και προσλήψεις σε 223 δήμους της χώρας

Του Γ. Κατσιάνη

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες από το υπουργείο Εσωτερικών για τη διεξαγωγή διαγωνισμού σχετικά με την πρόσληψη χιλιάδων δημοτικών αστυνομικών σε 223 δήμους της χώρας. 

Αν και η πανδημία «πάγωσε» τα σχέδια για επιτάχυνση των διαδικασιών, η επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου. 

Στο πλαίσιο της αναγκαιότητας που υπάρχει για την επαναλειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας, εντάσσεται και η τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου στο άρθρο 2 τονίζεται, μεταξύ άλλων ότι «σε δήμους που δεν υφίσταται δημοτική αστυνομία ή το προσωπικό δεν επαρκεί κατά την κρίση του δημάρχου, μπορεί με απόφαση του τελευταίου για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού και πάντως όχι πέραν της 28ης Φεβρουαρίου 2021 να ορίζονται διοικητικοί υπάλληλοι ΠΕ, ΤΕ ή ΔΕ, οι οποίοι θα ασκούν τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας».

«Αδήριτη ανάγκη η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας»

Υπέρ της άμεσης επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας τάσσεται και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, Δημήτρη Παπαστεργίου, σήμερα υπηρετούν 1250 δημοτικοί αστυνομικοί σε 100 από τους συνολικά 323 δήμους της χώρας.

«Είναι αδήριτη η ανάγκη επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας στις πόλεις που δεν διαθέτουν, όπως αποδείχτηκε από την εμπειρία που αποκτήθηκε μετά την κατάργησης της (2013)», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αστυνομία επανασυστάθηκε το 2015.      

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *