Thursday , 25 April 2024

Προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς κατέθεσε η ΕΣΕΕ στην κυβέρνηση

Σειρά προτάσεων για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς έθεσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, αρμόδιο για θέματα Βιομηχανίας και Εμπορίου, κατά τη σημερινή συνάντησή τους, παρουσία του γ.γ. Εμπορίου και Καταναλωτή, Πάνου Σταμπουλίδη.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε η ΕΣΕΕ τονίζει την ανάγκη συγκεκριμένων παρεμβάσεων και υιοθέτησης μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Συνομοσπονδία επισημαίνει στον υφυπουργό τις στρεβλώσεις στο νομικό πλαίσιο που εντοπίζονται σε βασικούς τομείς της εμπορικής δραστηριότητας, καθώς και τις βασικές προτεραιότητες που θέτει ο εμπορικός κόσμος για την προστασία του νόμιμου εμπορίου και των καταναλωτών:

1. Κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, περιορισμός στη διάρκεια των τακτικών εκπτώσεων και αλλαγή στο καθεστώς των προσφορών και προωθητικών ενεργειών.

2. Δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να καθορίζουν, μέσω των περιφερειακών οργάνων, τα ωράρια των καταστημάτων της περιοχής τους.

3. Αποτελεσματική αντιμετώπιση του παρεμπορίου με τη σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου και επιβολή κανόνων στη λειτουργία των λαϊκών και των λοιπών υπαίθριων αγορών.

4. Γενίκευση και υποβοήθηση από το υπουργείο της δράσης της ΕΣΕΕ «Open Malls», η οποία θα αναβαθμίσει σημαντικά τα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων.

Στα μέτρα ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πρότεινε η ΕΣΕΕ περιλαμβάνονται η συμπερίληψη και των εξαγωγών υπηρεσιών στην εξαγωγική δραστηριότητα, η διευθέτηση των οφειλών του κράτους προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, η παροχή κινήτρων για την εξωστρέφεια και η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Περιοχών (ΕΟΠ) στις παραμεθόριες περιοχές και τα λιμάνια, με ειδικό φορολογικό καθεστώς και transit υπηρεσίες για το διαμετακομιστικό εμπόριο. Τέλος, η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ότι πρέπει να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά επίπεδα. Ζητεί την ισότιμη μεταχείριση ΜμΕ και μεγάλων επιχειρήσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα όσον αφορά στις επιβαλλόμενες προμήθειες και χρεώσεις και τονίζει ότι για την επιτάχυνση της ανάπτυξης είναι απαραίτητες αφενός η αναβάθμιση του ρόλου της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αφετέρου η άρση του αποκλεισμού που των εμπορικών επιχειρήσεων από τον Αναπτυξιακό Νόμο και από τα περισσότερα επιδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ο υφυπουργός επισήμανε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι η θέσπιση του αναγκαίου πλαισίου για τη διασφάλιση της κανονικότητας στη λειτουργία της αγοράς, εστιάζοντας κυρίως στο παρεμπόριο και στην πάταξή του, στην προστασία του υγιούς οργανωμένου εμπορίου και στην προστασία των καταναλωτών. Τόνισε, επίσης, ότι η συνεργασία του υπουργείου με τη Συνομοσπονδία θα είναι στο εξής συνεχής και απρόσκοπτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *