Του Γ.Κατσιάνη
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία των καισαρικών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ), η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. για την περίοδο 2009-2023.
“Η «επιδημία» των καισαρικών προφανώς δεν οφείλεται σε ιατρικούς λόγους, εκτός και αν αποδειχθεί ότι η φυσιολογία των Ελληνίδων διαφοροποιείται σημαντικά αυτής των γυναικών άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως των Ισπανίδων ή των Ιρλανδέζων (ποσό μάλλον δε των Ισλανδέζων και των Ισραηλιτισσών καθώς στις δυο αυτές χώρες το ποσοστό των γυναικών που γεννούν με καισαρική είναι πολύ μικρότερο ακόμη και του 20%)”, τονίζεται,μεταξύ άλλων στο δελτίο του ΙΔΕΜ και χαρακτηρίζουν ως “περιττό” ένα μεγάλο τμήμα τους.
“Απαιτούνται άμεσα μέτρα για τον δραστικό περιορισμό των μη αναγκαίων καισαρικών, όπως είναι μεταξύ άλλων η μείωση της διαφοράς του κόστους κάλυψης των δυο τύπων τοκετού, η υιοθέτηση σαφέστατων κλινικών κατευθυντήριων γραμμών, ίδρυση περιγεννητικών κέντρων και η βελτίωση της εκπαίδευσης και επανεκπαίδευση των μαιευτήρων και των μαιών”, σημειώνεται, μεταξύ άλλων.
Thesseconomy Οικονομία – Επιχειρείν