Thursday , 25 April 2024

Πρωτοβουλίες Ζέρβα για την Αγία Σοφία

Σειρά πρωτοβουλιών για την υπόθεση της Αγίας Σοφίας αναλαμβάνει ο
Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει ήδη επικοινωνήσει
με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσο Τσαβλή, ζητώντας την έκτακτη σύγκληση του οργάνου, με σκοπό την έκδοση σχετικού ψηφίσματος. Η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί αύριο το απόγευμα διά ζώσης κεκλεισμένων των θυρών, στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρόκειται να απευθυνθεί με προσωπική επιστολή του στους Δημάρχους όλων των πόλεων από όλον τον κόσμο με τις οποίες είναι αδελφοποιημένη η Θεσσαλονίκη, ζητώντας τους να λάβουν επίσημα θέση κατά της απόφασης να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί. Ήδη συντάσσονται οι σχετικές επιστολές του Κωνσταντίνου Ζέρβα προς τους ομολόγους του από το δίκτυο των 31 αδελφοποιημένων με τη Θεσσαλονίκη πόλεων, το οποίο εκτείνεται από την Αμερική μέχρι την Αυστραλία και από τη Ρωσία μέχρι την Αίγυπτο.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, άλλωστε, πρόκειται να θέσει το ζήτημα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών, δεδομένου ότι διατελεί επικεφαλής της αντιπροσωπείας με σχετική ομόφωνη απόφαση που είχε λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωσή του, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση για την
Αγία Σοφία, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε για προσβολή στην ιστορική μνήμη και στα ανθρώπινα δικαιώματα και για πράξη ασέβειας απέναντι στο μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στο διαχρονικό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο η Αγία Σοφία να γίνεται εργαλείο στον βωμό πολιτικών πρακτικών και σκοπιμοτήτων, που γυρίζουν τη γείτονα Τουρκία αιώνες πίσω.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *