Saturday , 20 April 2024

Πρωτομαγιά: Λουλούδια και στεφάνια έχουν την… τιμητική τους στα ανθοπωλεία – Οι τιμές τους κυμαίνονται από 5-20 ευρώ

Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι το απόλυτο έθιμο της Πρωτομαγιάς είναι μια κατασκευή με λουλούδια. Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο εκπρόσωπος Ανθοπωλών του τμήματος των επαγγελματιών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σύλλης «η Πρωτομαγιά σηματοδοτεί την εποχή της Άνοιξης. Έχουμε ετοιμαστεί για την αυριανή Πρωτομαγιά. Ο αποκλεισμός των ανθρώπων από τη φύση στα μεγάλα αστικά κέντρα τους οδηγεί στην αγορά λουλουδιών που θα βάλουν αυτή τη μέρα είτε στο βάζο τους ή παραγγέλνουν κάποια στεφάνια. Ήδη έχουμε κάποιες παραγγελίες για πρωτομαγιάτικα στεφάνια. Είναι ένα έθιμο που κρατά από την αρχαιότητα. Συνήθως τα στεφάνια τα τοποθετούσαν έξω από τις πόρτες των σπιτιών και σηματοδοτούσαν την ευημερία και την τύχη».

Συνθέσεις με λουλούδια
Σε διαφορετική περίπτωση όπως λέει ο κ. Σύλλης «επιλέγουν κάποιες ωραίες γλαστρούλες με λουλούδια. Μια και είμαστε στο μήνα της Άνοιξης υπάρχουν πολλά φυτά όπως βιγόνιες, μολόχες, τριανταφυλλιές, ορτανσίες, αζαλέες, καμέλιες, γαρδένιες. Όσον αφορά για λουλούδια που τοποθετούμε στο βάζο υπάρχουν τα τριαντάφυλλα, τα χρυσάνθεμα, υπάρχουν ακόμη και πασχαλιές. Γενικά έχουμε αφθονία λουλουδιών αυτή την εποχή».

Τιμές για όλα τα πορτοφόλια
«Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι ξεκινά από 20 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα των λουλουδιών και το μέγεθος του στεφανιού, λέει ο εκπρόσωπος των ανθοπωλών κ. Σύλλης. Και προσθέτει: «κάθε χρόνο το πρωτομαγιάτικο στεφάνι είναι το έθιμο που ακολουθούν οι άνθρωποι που βγαίνουν στην εξοχή και το κάνουν μόνοι τους. Όσοι μένουν αυτές τις μέρες στην πόλη προμηθεύονται λουλούδια ή το πρωτομαγιάτικο στεφάνι από το κοντινό ανθοπωλείο της περιοχής τους. Πάντως κάθε χρόνο κάνουμε περισσότερα στεφάνια μια και τα ζητά ο κόσμος. Το στεφάνι που έχουμε είναι χειροποίητο, έχει κόστος, θέλει δουλειά, θέλει χρόνο γι’ αυτό η τιμή του φτάνει στα 20 με 30 ευρώ. Είναι με διάφορα λουλούδια, με τριανταφυλλάκια, μαργαριτούλες, τουλίπες, ηλίανθους, βάζουμε πολλά λουλούδια και όταν είναι παραγγελία το κατασκευάζουμε ανάλογα με το κόστος που επιθυμεί ο πελάτης. Ο καταναλωτής που απευθύνεται σε μας αυτή την ημέρα και δεν θέλει να δώσει πολλά χρήματα μπορεί να διαθέσει 5- 10 ευρώ και να πάρει 3-4 τουλίπες, να πάρει 4-5 ζουμπουλάκια ή τρία τριανταφυλλάκια, δύο κρίνα ή ό,τι του αρέσει για να φέρει την άνοιξη στο σπίτι του», λέει ο κ. Σύλλης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *