Υποτονική είναι η κίνηση στα κρεοπωλεία της Θεσσαλονίκης ενόψει της αυριανής Πρωτομαγιάς. Όπως λέει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης Νικόλαος Μπαλαμπανίδης «για αύριο υπάρχει μια κίνηση αγοράς κρεάτων λίγο να ψήσουμε, λίγο να οργανωθούμε, αλλά επειδή φέτος… έπεσε Πέμπτη η Πρωτομαγιά, η κίνηση είναι μέτρια. Δεν θα έλεγα ότι είναι πολλή υψηλή η κίνηση όπως συνέβη το Πάσχα. Αν τη συγκρίνουμε με την προπερυσινή κίνηση, γιατί πέρσι η Πρωτομαγιά ‘έπεσε’ μέσα στο Πάσχα, θεωρώ ότι το 2023 είχε περισσότερη κίνηση».
Προτιμούν το χοιρινό κρέας
Όσον αφορά τις προτιμήσεις των καταναλωτών ο κ Μπαλαμπανίδης διευκρινίζει ότι «οι καταναλωτές που ψωνίζουν για την αυριανή μέρα επιλέγουν χοιρινό, σουβλάκι, χοιρινή πανσέτα μια κι είναι πιο εύκολο για ψήσιμο στον κόσμο». Όσον αφορά την τιμή ο πρόεδρος των Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης επανέλαβε ότι «η τιμή πάντα είναι διαφορετική ανά τεμάχιο. Δηλαδή άλλη τιμή έχει η μπριζόλα ή το σουβλάκι, άλλη τιμή έχει το ποιοτικό, άλλη τιμή έχει η ‘λάντζα’ που λέμε εμείς το οποίο είναι εργοστασιακό. Γενικά υπάρχει ένα εύρος τιμής στο χοιρινό κρέας από 5 ευρώ – 10 ευρώ».
Αλλάζουν οι συνήθειες των Θεσσαλονικέων
Αναφερόμενος στις τιμές ο κ. Μπαλαμανίδης επεσήμανε ότι «οι τιμές δεν έχουν διαφοροποιηθεί. Μάλιστα η τιμή στο αρνάκι και στο κατσικάκι είναι χαμηλότερη, κυμαίνεται περίπου στα 16 ευρώ. Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος δεν αγοράζει κρέας λόγω οικονομικής δυσκολίας. Γιατί με μια βόλτα σε ταβέρνες και εστιατόρια θα δει κάποιος ότι αυτές τις μέρες είναι γεμάτα. Επομένως πιστεύω ότι δεν είναι θέμα έλλειψης χρημάτων αλλά αλλαγής συνηθειών. Για να υπάρχει αυτή η πληρότητα στα καταστήματα της εστίασης σημαίνει ότι δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, αλλά αλλαγή συνήθειας. Το βλέπουμε και στα καταστήματά μας. Ο κόσμος προτιμά το έτοιμο μαριναρισμένο κρέας για να το ψήσει, να το βάλει στο φούρνο και να τελειώνει. Δεν μπαίνει στις διαδικασίες όπως έκαναν παλιά οι νοικοκυρές. Τα θέλει όλα έτοιμα κι είναι λογικό. Όταν εργάζονται όλη την ημέρα δεν έχει ούτε τον χρόνο αλλά ούτε και τη δύναμη να κάνει την προετοιμασία. Οπότε τα προτιμά όλα έτοιμα και γλυτώνει χρόνο και κούραση» προσθέτει χαμογελώντας ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης Νικόλαος Μπαλαμπανίδης.