Friday , 29 March 2024

Πρόγραμμα “Εξοικονομώ” για τον Τουρισμό, ειδικά για μικρομεσαία καταλύματα, από τον Ιούνιο

Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, εστιασμένο στον τουρισμό και ειδικά σε καταλύματα μικρομεσαίας κλίμακας αναμένεται να βγει στον «αέρα» τον Ιούνιο, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στην απάντησή του σε επίκαιρη ερώτηση του αναπληρωτή τομεάρχη Ανάπτυξης, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη.

Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πρόγραμμα, που σύμφωνα με τον κ.Σκρέκα, θα τρέξει για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενεργειακή αξιοποίηση στις επιχειρήσεις και “αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση ακριβώς των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων στη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο και θα μειώσουμε το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αλλά και θα τους βοηθήσουμε ώστε να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, που σημαίνει ότι θα έχουν μικρότερο κόστος”.

Το εν λόγω πρόγραμμα, σύμφωνα πάντοτε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και αναμένεται να μοχλεύσει πόρους που θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα μισά τουλάχιστον θα πάνε στον τουρισμό. Για τη στήριξη του προγράμματος για τις επιχειρήσεις έχει προγραμματιστεί ένα κονδύλι 100 εκατ. από το ΕΣΠΑ καθώς και ένα αντίστοιχο 500 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε σχέση με το ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα στοχεύσει:

* Σε ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών με έμφαση στο «κέλυφος» ώστε να βελτιωθεί η θερμοδιαπερατότητα.

* Σε συστήματα θέρμανσης – ψύξης.

* Σε χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

* Σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με στόχο να καταστούν κλιματικά ουδέτερα τα καταλύματα και οι ξενοδοχειακές μονάδες.

* Σε εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας.

* Σε συστήματα διαχείρισης και εξοικονόμησης νερού.

* Σε συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων.

* Σε έξυπνα ηλεκτρικά οχήματα.

* Σε άλλες υποστηρικτικές δράσεις, όπως για παράδειγμα μελέτες περιβαλλοντικές ή επιθεωρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν για να μπορέσουν οι επαγγελματίες να καταθέσουν τις παρεμβάσεις τους για να χρηματοδοτηθούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *