Friday , 29 March 2024

Πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας βρίσκει χρήματα, σπίτι και δουλειά στους αστέγους

Μια σημαντική τομή που αναδεικνύει τον κοινωνικό χαρακτήρα της Πολιτείας είναι το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους».

Σύμφωνα με το νόμο 4756 του υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε χθες από την Βουλή, προβλέπεται για πρώτη φορά η καταβολή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τους αστέγους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο εξής, ένας άστεγος θα λαμβάνει επίδομα 200 ευρώ και ένα ζευγάρι ενηλίκων θα επιδοτείται με το ποσό των 400 ευρώ/μήνα. 

Ειδικότερα για το Δεκέμβριο, σύμφωνα με το νόμο 4756, προβλέπεται διπλάσιο επίδομα για τους δικαιούχους αστέγους, δηλαδή 400 ευρώ για ένα άτομο και 600 ευρώ για ζευγάρι ενηλίκων.

Ποιους αφορά

Ειδικότερα, το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας απευθύνεται σε οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων και υπνωτήρια καθώς και σε όσους καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων ως άστεγοι που διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα.

Επίσης, δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες θυμάτων βίας και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία, όπως επίσης και άτομα που φιλοξενούνται σε ξενώνες προσωρινής φιλοξενίας μονάδων κοινωνικής επανένταξης πιστοποιημένων θεραπευτικών προγραμμάτων εξαρτημένων ατόμων και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία.  

Οι παροχές

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του σχετικού νόμου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις πυλώνες:

-Την επιδότηση ενοικίου για διάστημα 24 μηνών καθώς και κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και λοιπές λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού. 

– Την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες και

-Την παροχή υπηρεσιών ενεργοποίησης, κατάρτισης και προώθησης στην εργασία που δύναται να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιδότηση εργασίας, κάλυψη μη μισθολογικού κόστους, επιδότηση για δημιουργία επιχείρησης, επαγγελματική κατάρτιση και απόκτηση δεξιοτήτων, μοριοδότηση για συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και εργασιακή συμβουλευτική από τον ΟΑΕΔ, ένταξη σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

Να σημειωθεί ότι δικαιούχοι φορείς που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» είναι δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.                                                

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *