Στην ανάγκη να υπάρξουν άμεσα κοινοί κανόνες στην τεχνολογική βιομηχανία και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για την επισήμανση περιεχομένου που έχει παραχθεί, αξιοποιώντας εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) αναφέρθηκε ο πρόεδρος Διεθνών Σχέσεων της Meta, Nick Clegg, κατά την διάρκεια των εργασιών του 11ου Athens Democracy Forum.
Απαντώντας στις ανησυχίες που διατυπώνονται σχετικά με τις τεχνολογικές καινοτομίες που αφορούν στην τεχνητή νοημοσύνη και στις πιθανές χρήσεις που μπορεί να έχει στο μέλλον, ο κ. Clegg σημείωσε πως, πράγματι, όπως κάθε τεχνολογική καινοτομία, μπορεί να αξιοποιηθεί και με κακή πρόθεση υπογραμμίζοντας πως είναι μία τυπική ανθρώπινη αντίδραση η ανησυχία για κάθε πιθανή άσχημη εξέλιξη.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως τα εργαλεία ΑΙ που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα, παρότι έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στη διαχείριση μεγάλων βάσεων δεδομένων, δεν διαθέτουν δυνατότητες πραγματικής αυτονομίας.
“Μπορεί τα συστήματα αυτά να είναι παραγωγικά, στην πραγματικότητα, όμως, δεν έχουν την αντιληπτική ικανότητα να γνωρίζουν τι είναι αυτό που παράγουν”, σημείωσε.
Αναφερόμενος στο κρίσιμο ζήτημα της παραπληροφόρησης, ο πρόεδρος Διεθνών Σχέσεων της Meta υπενθύμισε πως εργαλεία με αντίστοιχες δυνατότητες παραπληροφόρησης του κοινού υπάρχουν εδώ και χρόνια και έθεσε το καίριο ερώτημα του πώς, τελικά, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει για μεγάλες πλατφόρμες όπως η Meta όχι απλώς μία ασπίδα αλλά και ένα όπλο στην μάχη ενάντια στην παραπληροφόρηση.
Απαντώντας στο κατά πόσο μπορεί να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα παρέμβει σε κορυφαίες δημοκρατικές διαδικασίες όπως εκείνη των εκλογών σημείωσε πως είναι αναμφίβολο ότι τα συστήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία οποιουδήποτε περιεχομένου, εντούτοις, οι εταιρείες μπορούν να ελέγξουν τη διασπορά που θα έχει το περιεχόμενο αυτό.
Μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης και στενής συνεργασίας της αγοράς με τις κυβερνήσεις προκειμένου το νομοθετικό πλαίσιο να τρέξει ταχύτερα και να προλάβει τις τεχνολογικές εξελίξεις καθώς και την ανάγκη να υπάρξουν κοινοί κανόνες για όλες τις πλατφόρμες στην επισήμανση του περιεχομένου που έχει παραχθεί με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.