Wednesday , 24 April 2024

Πρόεδρος ΕΣΛ:”Σαν να περιμένεις πόλεμο” το κλίμα στην αγορά της Λάρισας – Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και το lockdown “πάγωσαν” την κίνηση

Με τη φράση “σαν πριν τον πόλεμο” περιγράφει μιλώντας στο Thesseconomy.gr ο προσφάτως επανεκλεγείς Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, το παγωμένο κλίμα και την ανασφάλεια που επικρατεί στην πρωτεύουσα του θεσσαλικού κάμπου, με αναιμικούς τζίρους που επιδεινώνονται περαιτέρω τις τελευταίες ημέρες λόγω του mini lockdown και έντονη διστακτικότητα του καταναλωτικού κοινού να ψωνίσει λόγω των πολύ μεγάλων ανατιμήσεων στα τιμολόγια της ενέργειας.

Παραδοσιακά η αγορά της Λάρισας ανήκει στην πρώτη πεντάδα των πόλεων-αγορών της χώρας σε κίνηση και δυναμική. Η κινητικότητα, όμως, πλέον έχει μειωθεί πολύ, όπως ακριβώς και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, μετά από ενάμισι χρόνο πανδημίας σε συνέχεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης και η εφαρμογή – και προαναγγελθείσα παράταση – του mini lockdown αφαιρεί πρόσθετους πόρους από την αγορά, καθώς ό,τι επηρεάζει την εστίαση νομοτελειακά επηρεάζει τη ρευστότητα και την κίνηση σε όλη την αγορά. “Το κλίμα στην αγορά είναι σαν να περιμένεις πόλεμο ή πολύ βαριά καταιγίδα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΣΛ.

Και μπορεί μεν τα μαγαζιά που ανοίγουν και εκείνα που κλείνουν να είναι σχεδόν ισοσκελισμένα, ωστόσο όπως επισημαίνει ο κ.Παπαδόπουλος υπάρχει ποιοτική αποκλιμάκωση, καθώς κλείνουν επιχειρήσεις με πολυδεκαετή δραστηριότητα και ανοίγουν καταστήματα με πιο ευκαιριακές δραστηριότητες.

Προτεραιότητες

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι εμπορικός κόσμος της περιοχής βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις και ευκαιρίες οι οποίες μεσοπρόθεσμα είναι ικανές να αλλάξουν άρδην τους συσχετισμούς στην αγορά, τις προοπτικές των επιχειρήσεων, καθώς και του κλάδου συνολικά, το προσφάτως εκλεγμένο δ.σ. του ΕΣΛ με πρόεδρο για μια ακόμη θητεία τον κ.Παπαδόπουλο, θέτει ως προτεραιότητες:
– Τις φορολογικές ελαφρύνσεις για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση
– Την αναδρομική απαλλαγή από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κράτησαν ή θα κρατήσουν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων
– Την αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων
– Την επέκταση ευνοϊκών ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή τους άλλους ιδιώτες παρόχους
– Τη δίκαιη κατανομή των πόρων της Περιφέρειας και του κράτους, μέσω προγραμμάτων, τη θεσμοθέτηση το ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων για την ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητά του. 

“Στην προηγούμενη θητεία μας – σημειώνει ο κ.Παπαδόπουλος – βρεθήκαμε μπροστά σε τεράστια προβλήματα και καταστάσεις πρωτόγνωρες. Προσπαθήσαμε να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες και στις απαιτήσεις των καιρών μέσα σε αντίξοες συνθήκες, με στοχευμένες προτάσεις και διεκδικήσεις από την κυβέρνηση. Ήμασταν πάντα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, καταφέρνοντας να γίνουμε η φωνή των εμπόρων σε πανελλαδικό επίπεδο. Χρέος μου είναι να ολοκληρώσουμε ό,τι ξεκινήσαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια και να πετύχουμε ακόμη περισσότερα. Δεσμεύομαι ως πρόεδρος, ότι εγώ προσωπικά αλλά και οι σύμβουλοι, θα δουλέψουμε ακόμη περισσότερο με συνέπεια και ευθύνη, θέτοντας την εθελοντική μας προσφορά στη διάθεση του συλλόγου, με στόχο να εκφράσουμε αυτή τη δύσκολη  περίοδο τις ανάγκες των συναδέλφων εμπόρων και να συνεισφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ανάδειξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας της πόλης μας”.

      

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *