Friday , 26 April 2024

Πρόεδρος εφοριακών: “Είμαστε αντιμέτωποι με την ψηφιακή γραφειοκρατία”

Του Γ. Κατσιάνη

Την ανάγκη παρεμβάσεων στις ψηφιακές πλατφόρμες ώστε να αποφεύγονται τυχόν παρατράγουδα, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του συλλόγου εφοριακών Θεσσαλονίκης-Κιλκίς-Χαλκιδικής, Μενέλαος Παπαποστόλου.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Έξυπνη Οικονομία” της TV100, ο κ. Παπαποστόλου τόνισε ότι παρά τα βήματα που έγιναν στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο φόρτος εργασίας εξακολουθεί να είναι μεγάλος για τους εφοριακούς.

“Ζητάμε οι φορολογούμενοι να έρχονται μόνο με ραντεβού στις εφορίες γιατί αυτό μας βοηθά να οργανώσουμε καλύτερα την δουλειά μας”, σημείωσε και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις όπου καταγράφονται προβλήματα.

“Για παράδειγμα, αν θέλουμε να κάνουμε έναρξη σε μια επιχείρηση και απαιτούνται πέντε δικαιολογητικά, το σύστημα δεν κλειδώνει τα δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα αν ο φορολογούμενος υποβάλλει αίτηση και όχι δικαιολογητικά, επανερχόμαστε εμείς με δεύτερο και τρίτο email”, τόνισε ενώ έκανε ειδική αναφορά και στο θέμα της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.

“Η φορολογική ενημερότητα δεν εκδίδεται αυτόματα παρά μόνο μόνο στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δεν έχει οφειλές. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, εμείς καλούμαστε να εκδώσουμε την φορολογική ενημερότητα, να την εκτυπώσουμε, να την υπογράψουμε, να την σκανάρουμε και να την στείλουμε με email στον φορολογούμενο”, δήλωσε ο κ. Παπαποστόλου και υποστήριξε ότι “κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε μια ψηφιακή γραφειοκρατία”.

Σχετικά με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), τόνισε ότι “η διάταξη του νέου ΚΕΔΕ είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη του νομοθετικού διατάγματος 356 του 1974”.

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ EXYPNH OIKONOMIA #75 LOW – YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *