Wednesday , 24 April 2024

Πρόσω ολοταχώς για νέο ρεκόρ στην τιμή του χρυσού

Του Γ. Κατσιάνη

Είναι γεγονός ότι σε περιόδους κρίσεων, η καλύτερη επένδυση είναι η αγορά χρυσού.

Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι η υψηλότερη τιμή χρυσού που καταγράφηκε ποτέ ήταν στις 7 Αυγούστου του 2020 όταν μεσούσης της πανδημίας έφτασε στα 2.053 δολάρια η ουγγιά.

Επίσης, λίγες ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2022, η τιμή του χρυσού άγγιξε το ρεκόρ, φτάνοντας στα 2.022 δολάρια η ουγγιά.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα η τιμή του χρυσού βρίσκεται στα σήμερα 1.846 δολάρια, ο Chief Investment Officer της Swiss Asia Capital, Juerg Kiener εκτιμά ότι θα μπορούσε να φτάσει μεταξύ 2.500 και 4.000 δολαρίων κάποια στιγμή το 2023!

Η εκτίμηση στηρίζεται τόσο στην αύξηση κατά 8,1% που έχει καταγράψει η αξία του χρυσού μέσα σε μόλις έξι μήνες, όσο και στην τάση των κεντρικών τραπεζών να αυξάνουν τα αποθέματα τους σε χρυσό.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023, οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν κατά 125 τόνους τα αποθέματα χρυσού(!), με Ρωσία, Κίνα και Τουρκία να σημειώνουν τις μεγαλύτερες αγορές.

Θεωρώ ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα καθώς ο χρυσός λειτουργεί συνήθως ως σωσίβιο σε περιόδους πιστωτικών κρίσεων και υψηλού πληθωρισμού.

Και αν λάβουμε υπόψιν τις εκτιμήσεις του Νουριέλ Ρουμπινί ότι “τα χειρότερα της πιστωτικής κρίσης είναι μπροστά μας”, ενδεχομένως να καταγραφεί ένα νέο ρεκόρ στην τιμή του χρυσού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *