Tuesday , 16 July 2024

Πρότυπο “πράσινο” σπίτι δημιούργησαν τα παιδιά του “Φάρου του Κόσμου” στον Δενδροπόταμο με τη βοήθεια της ΕΥΑΘ και την στήριξη του ΥΜΑΘ

Ένα πρότυπο πράσινο σπίτι δημιούργησαν τα παιδιά του “Φάρου του Κόσμου” στν Δενροπόταμο Θεσσαλο΄νικης, δίνοντας τη δική τους απάντηση στην πρόκληση της κλιματικήςαλλαγής,με την στήριξη του πατέρα Αθηναγόρα και τη βοήθεια της ΕΥΑΘ.

Η ΕΥΑΘ, που είναι εποπτευόμενος φορέας, όπως γνωστοποίησε σχετικά ο υφυπουργός Εσωτερικών 9τομέας Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, που επισκέφθηκε το ίδρυμα, θα εγκαταστήσει σύστημα συλλογής των ομβρίων για να ποτίζονται τα οπωροφόρα δέντρα της αυλής και ο λαχανόκηπος. “Χίλια μπράβο για την πρωτοβουλία αυτή”, τόνισε ο κ.Καλαφάτης και προχώρησε στη συνέχεια στη διαβεβαίωση ότι “η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει προτεραιότητα στην πράσινη ανάπτυξη”.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης, δήλωσε: “Είναι διαχρονική και πέρα από διοικήσεις η υποστήριξη της ΕΥΑΘ προς τον Φάρο του Κόσμου. Σε μια περιοχή με πολλά προβλήματα, ο Φάρος, εκτός από μαθήματα ζωής, παραδίδει και μαθήματα οικολογικής αντίληψης και βιωσιμότητας. Αποφασίσαμε ως διοικητικό συμβούλιο να υποστηρίξουμε αυτήν τη φορά τη δημιουργία ενός βιωματικού κήπου, που προβλέπει σύστημα συλλογής όμβριων υδάτων για το πότισμα, λαχανόκηπο με εναλλασσόμενες στρώσεις υλικών για ελάχιστη κατανάλωση νερού ποτίσματος, αγορά φυτικών ειδών και εργαλείων κηπουρικής. Πέρα όμως από αυτήν τη συμβολική, σημειακή παρέμβαση, φιλοδοξούμε να βελτιώσουμε ευρύτερα την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δενδροποτάμου δίνοντας λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα – περιβαλλοντική πληγή για τον Θερμαϊκό: την ολοκλήρωση επιτέλους του αποχετευτικού δικτύου των χαμηλών δυτικών περιοχών στον Κόμβο Κ16”.

Ο πατέρας Αθηναγόρας, τόνισε: “Από τις αρχές του 2020 τα παιδιά του ΦΑΡΟΥ και οι άνθρωποι που ζούμε μαζί τους έχοντας αναλάβει την ανατροφή τους είχαμε τη χαρά και την τιμή, χάρη στους εθελοντές και χορηγούς που μας στηρίζουν, να μετακομίσουμε στο καινούριο μας σπίτι, το οποίο συνεχώς μας εκπλήσσει ευχάριστα, καθώς ανακαλύπτουμε τις άπειρες πτυχές της λειτουργικότητάς του, που είναι αποτέλεσμα του σοφού σχεδιασμού του εθελοντή μας Αρχιτέκτονα και Πολιτικού Μηχανικού κ. Γιώργου Καλιαντζόπουλου, ομογενούς από το Nιου Τζέρσεϊ. Τώρα χάρη στην ευγενική χορηγία της ΕΥΑΘ σύντομα θα εγκαταστήσουμε σύστημα συλλογής ομβρίων υδάτων από τις στέγες μας για το πότισμα των οπωροφόρων δένδρων που θα φυτέψουμε στην αυλή μας, και του λαχανόκηπου που θα δημιουργήσουμε μέσα σε υπερυψωμένα παρτέρια. Είναι ο κήπος της σωτηρίας για τις δύσκολες εποχές. Οι εργασίες αυτές μοιάζουν με εισαγωγικά μαθήματα για το μεγάλο σχολείο της Φύσης που περιμένουμε να συναρπάσει τα παιδιά μας και να τους ανοίξει νέους ορίζοντες.  Ευχαριστούμε και την ΕΥΑΘ και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, για τη στήριξη”.

Το σπίτι του Φάρου περιλαμβάνει:

 1. Λεκάνη θεμελίωσης από ανακυκλωμένο σκυρόδεμα
 2. Χαμηλού κόστους containers και φερόμενη υπερκατασκευή
 3. Αλλεπάλληλα στρώματα μονωτικών υλικών τελευταίας τεχνολογίας
 4. Μελετημένη διάταξη παραθύρων, υπερθύρων και φεγγίτη
 5. Σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης από ηλιακούς συλλέκτες.
 6. Αναζητά χορηγούς για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος Ενέργειας
 7. Αυλή από wood chips που προέρχονται από τα κλαδέματα στα δημοτικά πάρκα και τους δρόμους

Το σύστημα συλλογής ομβρίων υδάτων – χορηγία της ΕΥΑΘ θα περιλαμβάνει:

 1. Πρώτη στρώση με wood chips για αποστράγγιση του νερού
 2. Επόμενη στρώση με μίλι, ένα χαρμάνι από το τοπικό αργιλώδες χώμα, ποταμίσια άμμο από αμμορυχείο της Χαλκιδικής και  χωνεμένες οργανικές ύλες σε συγκεκριμένες αναλογίες
 3. Τρίτη στρώση με χαρτόκουτα από συσκευασίες τροφίμων, αντί για γεώπανο, για να εμποδίζουν τα ζιζάνια να βγουν στην επιφάνεια
 4. Επιφανειακή στρώση με χοντροκομμένα  wood chips για να διατηρείται η απαραίτητη υγρασία των υποκείμενων στρωμάτων και να μειώνονται τα ποτίσματα. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *