Thursday , 25 April 2024

Πως από την αναγκαιότητα του εμβολίου, περνάμε στην ανοσία της αγέλης

Του Γ. Κατσιάνη

Μπορεί μέσα σε ένα μήνα να κλείστηκαν συνολικά 444.000 ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου και 1,3 εκατ. ραντεβού για την τρίτη δόση, όμως το «κίνημα» των ανεμβολίαστων εξακολουθεί να αριθμεί πάνω από ένα ενάμισι εκατομμύριο πολίτες.

Ο προβληματισμός είναι έκδηλος στο Μέγαρο Μαξίμου που αναζητά τρόπους για να αναδείξει σε «κοινωνική ανάγκη» το θέμα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Η γεωμετρική αύξηση των θανάτων και των κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, αποτελούν τα κύρια δεδομένα για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο θέμα του εμβολιασμού, ωστόσο εξακολουθούν να καταγράφονται σημαντικά προβλήματα.

Η θεωρητική εφαρμογή του μέτρου των εμβολιασμών έξω από τις εκκλησίες και η ελάχιστη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα των αρρυθμιών που παρατηρούνται ως προς την υλοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής.

Την ίδια ώρα, η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας και σε άλλους τομείς του δημοσίου δείχνει πόσο υπολογίζει η κυβέρνηση το κόστος μιας τέτοιας απόφασης.  

Άλλωστε, η μικρή πτώση που καταγράφει το κυβερνών κόμμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σε συνδυασμό με την ανοδική τάση του ΚΙΝ.ΑΛ., με αφορμή τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για νέα μέτρα, το επόμενο διάστημα.

Λίγο πριν από την δύση του 2021, η έλευση της νέας χρονιάς θα βρει την κυβέρνηση να εφαρμόζει ανεπίσημα την πολιτική ανοσίας της αγέλης, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να στήσει πρόωρα κάλπες, σε περίπτωση που δει την διαφορά με τα υπόλοιπα κόμματα να μειώνεται και άλλο.     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *