Thursday , 28 March 2024

Πόσο σημαντική είναι για τη Θεσσαλονίκη η προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων;

Του Γ.Κατσιάνη

Μετά την Λισαβόνα και την Μπανγκόκ, η Θεσσαλονίκη θεωρείται η τρίτη ιδανικότερη επιλογή, παγκοσμίως για ένα ζήσει ένα ψηφιακός νομάδας, σύμφωνα με την Instant Offices, εταιρεία διαχείρισης εμπορικών ακινήτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για σημαντική διάκριση, αν αντιληφθεί κανείς τα οικονομικά οφέλη που θα έχει η πόλη.

Στο θέμα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος επικαλούμενος έρευνα του ΜΙΤ, επεσήμανε ότι υπάρχει η εκτίμηση πως αν η Ελλάδα κατάφερνε να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες σε μία χρονιά και αυτοί παρέμεναν στη χώρα για έξι μήνες, το όφελος θα μπορούσε να φτάσει το 1,6 δις ευρώ, ετησίως.

«Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στα έσοδα που αποφέρει μία εβδομάδα παραμονής 2,5 εκατομμυρίων ‘κλασικών’ τουριστών», τόνισε ο κ. Ζέρβας και αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια πόλη για να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες.

«Οι ψηφιακοί νομάδες αναζητούν ζωντανή κοινωνική ζωή, διακριτή πολιτιστική ταυτότητα, ζωντανό κέντρο πόλης, πόλη ανοιχτή, φιλική, φιλόξενη και ανεκτική. Όλα αυτά η Θεσσαλονίκη τα έχει σε υπερθετικό βαθμό», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *