Sunday , 23 March 2025

Πόσο στοιχίζει φέτος η παραδοσιακή λαγάνα – Από 2,70 ευρώ η απλή και από 3-3,20 ευρώ η γεμιστή σε φούρνους της Θεσσαλονίκης

Από το ερχόμενο Σάββατο, 1η Μαρτίου, μπαίνουν στο… φουλ οι μηχανές για την παρασκευή της πατροπαράδοτης λαγάνας για την Καθαρά Δευτέρα. Στη Θεσσαλονίκη «εκτιμώ ότι φέτος η τιμή της της λαγάνας βάρους 400 γραμμαρίων θα κυμανθεί από 2,70 ευρώ η απλή, η παραδοσιακή, και μετά στις γεμιστές θα είναι γύρω στα 3-3,20 ευρώ» είπε στο thesseconomy.gr η πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Έλσα Κουκουμέρια. Και πρόσθεσε «κάποιοι συνάδελφοι επιλέγουν να κάνουν λαγάνα με ελιά, με χαλβά ή άλλα υλικά. Βέβαια ο μεγαλύτερος όγκος της κατανάλωσης είναι στην απλή λαγάνα».

Κινητικότητα από το Σάββατο
«Είναι κάποιοι Θεσσαλονικείς που θα φύγουν για να κάνουν κούλουμα στον τόπο καταγωγής τους είτε θα πάνε κάποια εκδρομή και από το Σάββατο αρχίζει μια κινητικότητα με τη λαγάνα», επισημαίνει η κυρία Κουκουμέρια. Και προσθέτει «είναι ένα έθιμο που τηρείται κάθε χρόνο και ετοιμοπόλεμοι είμαστε κι εμείς. Δεν έχουμε τριήμερο, αλλά είναι ευχάριστο γιατί είναι μια γιορτινή ημέρα. Να τονίσω ότι η λαγάνα δεν είναι ψωμί. Δηλαδή παρασκευάζεται από τα υλικά που παρασκευάζεται το ψωμί, αλλά όσον αφορά τον τρόπο διαδικασίας η κανονική λαγάνα στους φούρνους περνά όλη από το χέρι. Με το χέρι ζυμώνεται, με το χέρι ανοίγει, με το χέρι γίνονται και οι… πτυχές που έχει στην επιφάνειά της και φυσικά χρησιμοποιούμε πολύ καλό και μπόλικο σουσάμι».

Οι Έλληνες πιστοί στις παραδόσεις
Όσον αφορά τις ποσότητες που θα παραχθούν στη Θεσσαλονίκη η πρόεδρος αρτοποιών υπογραμμίζει «ακόμη δεν ξέρουμε πόσες λαγάνες θα κάνουμε, αλλά αυτό που μπορώ να πω ότι τις περιόδους κάθε φορά που ο καιρός δεν είναι καλός, δηλαδή έχουμε βροχή και κρύο σίγουρα μεγαλώνει η ζήτηση γιατί ο κόσμος κάθεται πιο πολύ στο σπίτι. Φέτος η Καθαρά Δευτέρα πέφτει και νωρίς οπότε –τουλάχιστον εδώ στη Θεσσαλονίκη ο καιρός δεν είναι καλός- ο κόσμος ενδεχομένως θα μείνει περισσότερο στο σπίτι, καταναλώνει πιο πολύ λαγάνα, είναι μια μέρα που θέλει να την ευχαριστηθεί κιόλας οπότε πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Μετά τις γιορτές δεν είχαμε καθόλου κίνηση, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η αγορά είναι πεσμένη. Οπότε περιμένουμε κι εμείς αυτή τη μέρα που πέραν της γιορτής κι όλων αυτών είναι μια μέρα αποδοτική. Ελπίζω να είναι αποδοτική για όλους τους συναδέλφους για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας».

Πιο… κουμπωμένος ο καταναλωτής
Πανευρωπαϊκά η κατανάλωση του ψωμιού πέφτει γιατί αντικαθίσταται σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από άλλα είδη. Και όπως διευκρινίζει η κυρία Κουκουμέρια «δηλαδή καταναλώνει ο καταναλωτής πιο πολύ σνακ απ΄ό, τι ψωμί. Μετά τις γιορτές αθροίζει κάποια έξοδα, δηλαδή υπάρχουν κάποια έξοδα ανελαστικά που τον οδηγούν να κάνει πιο λογικές , πιο μικρές αγορές από εμάς. Και δεν αφορά μόνο το ψωμί, γιατί εμείς έχουμε και τα βουτήματα και τα γλυκά που παρασκευάζουμε. Ο τζίρος ενός αρτοποιείου είναι αθροιστικός. Τώρα ο κόσμος είναι πιο μαζεμένος. Θα πάρει το καθημερινό το ψωμάκι του, το κουλουράκι του και μέχρι εκεί. Γιατί προφανώς τα έξοδα της καθημερινότητάς του είναι πιο αυξημένα. Έχει περιορίσει τα είδη. Θεωρεί ότι το ψωμί είναι πιο… απαραίτητο, οπότε σε όλα τα άλλα κάνει πιο λελογισμένες αγορές. Αυτό βέβαια δεν κακό αλλά από δω φαίνεται αυτό που λέμε κι εμείς μεταξύ μας ότι δεν υπάρχουν χρήματα», υπογραμμίζει η πρόεδρος αρτοποιών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *