Tuesday , 23 April 2024

Πότε αρχίζει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων και των 60 και άνω

Τις επόμενες ημέρες (ενδεχομένως την ερχόμενη Παρασκευή) αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την πρώτη κατηγορία ατόμων με υποκείμενα νοσήματα. Δηλαδή ογκολογικούς ασθενείς υπό θεραπεία, ανοσοκατεσταλμένους, αιμοκαθαιρόμενους, όσους πάσχουν από σοβαρή ηπατική νόσο, σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, άτομα με σύνδρομο Down. Εως τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η διαδικασία των εμβολιασμών για τις ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69 ετών.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού όλων των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, αναμένεται ο εμβολιασμός όσων εργάζονται σε παραγωγικά τμήματα της κοινωνίας ή σε τομείς με ισχυρό αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία, όπως είναι ο τουρισμός. Εντός Μαΐου, ενδέχεται όλοι οι υπάλληλοι στον τουριστικό τομέα να λάβουν προτεραιότητα, με τους αρμόδιους να αξιολογούν εάν θα προηγηθούν αυτοί έναντι των εκπαιδευτικών ή και οι δύο αυτές ομάδες θα εμβολιαστούν ταυτόχρονα.

Έως το τέλος Μαρτίου, στην Ελλάδα αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί 1,7 εκατομμύρια εμβολιασμοί, με βάση τις παραλαβές εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί. Όσον αφορά στις επόμενες παραλαβές:

-Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρία Johnson and Johnson θα παραδώσει στη χώρα μας συνολικά 1,2 εκατομμύριο εμβόλια, με το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα να είναι μονοδοσικό. Κάτι που σημαίνει πως οι συμφωνημένες δόσεις αντιστοιχούν σε 1,2 εκατομμύριο πολίτες.

-Από τις εταιρίες Pfizer/BioNTech αναμένεται τον επόμενο μήνα η παραλαβή ενός εκατομμύριου δόσεων.

-Περίπου 500.000 δόσεις εκτιμάται ότι θα παραληφθούν από την AstraZeneca/Πανεπιστήμιο Οξφόρδης.

-Εφόσον όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τουλάχιστον 1,9 εκατομμύρια δόσεις θα είναι διαθέσιμες έως τις αρχές Μαΐου για τη θωράκιση της κοινότητας.

“Η μελέτη του επιδημιολογικού χάρτη και η ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων δείχνουν ότι η διασπορά οφείλεται σε συγχρωτισμό, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πολιτών. Επίσης, διαπιστώνεται διασπορά σε κοινωνικές συναθροίσεις σε σπίτια, στους εργασιακούς χώρους, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται ακόμα να παίζει και η ενδοοικογενειακή μετάδοση”, αναφέρουν στελέχη, με την κυβέρνηση να εκπέμπει απανωτά μηνύματα τήρησης των μέτρων σε αυτό το τελευταίο κρίσιμο χρονικά σημείο μέχρι το χτίσιμο του πρώτου τείχους ανοσίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *