Friday , 29 March 2024

Πότε και πώς θα ανοίξουν τα καφέ και τα εστιατόρια – Οι εξωτερικοί χώροι “πονοκέφαλος” για τους περισσότερους επαγγελματίες

Στις αρχές του δεύτερου 15νθήμερου του Απριλίου εκτιμάται ότι θα ανοίξει η εστίαση αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους. «Κλειδί» είναι τα self tests και η εμβολιαστική διαδικασία που θα οδηγήσουν στη σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Παρόλα αυτά, η προοπτική ανοίγματος μόνο σε εξωτερικούς χώρους βρίσκει αντίθετη την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτωνκαθώς αφού όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς περίπου το 20% των επιχειρήσεων, δηλαδή σχεδόν 16.000, δεν έχουν εξωτερικούς χώρους. Αυτό σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν το πρώτο τουλάχιστον διάστημα. Για το λόγο αυτό ζητούν επιδότηση δαπανών για μηχανήματα αποστείρωσης του αέρα στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης.

Ταυτόχρονα, οι επαγγελματίες στον κλάδο της εστίασης αναμένεται να διεκδικήσουν μέσω της δικαστικής οδού αποζημιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο. Το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης για την αναστολή δραστηριότητας του κλάδου. Αναμένεται επίσης η κατάθεση αγωγών αποζημίωσης με εξατομικευμένα αιτήματα επιχειρηματιών της εστίασης, ύστερα από πρωτοβουλία που είχε λάβει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ πάντως, οι απώλειες για την εστίαση το 2020 ήταν 2,28 δισ. ευρώ, η μείωση του τζίρου διαμορφώθηκε 37,7%, ενώ από την έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) προκύπτει ότι για εννέα στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών το 2020 ήταν 51,7%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *