Monday , 16 June 2025

Πότε λήγει η προθεσμία για τα ακαθάριστα οικόπεδα – Μέχρι και 31 Οκτωβρίου καθαροί οι χώροι -«Τσουχτερό» πρόστιμο έως και 54.000 ευρώ

Την Κυριακή 15 Ιουνίου λήγει η προθεσμία καθαρισμού και δήλωσης των οικοπέδων. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δοθεί παράταση, ενώ είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί συνολικά 400.000 δηλώσεις.

Οι τρεις κατηγορίες πολιτών
Ο υφυπουργός περιέγραψε ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες πολιτών, «αυτοί που έχουν καθαρίσει και το έχουν δηλώσει – και πλησιάζουν τις 400.000, αυτοί που έχουν καθαρίσει αλλά δεν έχουν δηλώσει, και αυτοί που δεν έχουν κάνει τίποτα». Τόνισε πως μετά τις 15 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι που θα γίνονται με δύο τρόπους. Με τις καταγγελίες που θα ερευνά η Πυροσβεστική και τους ελέγχους για τυχόν ακαθάριστα οικόπεδα που θα κάνουν οι δήμοι. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ) Νίκος Λαυρανός «παρά τη φιλότιμη προσπάθεια που γίνεται απέχουμε πολύ από το σύνολο των 1.400.000 οικοπέδων. Άρα καταλαβαίνουμε ότι κάποιες χιλιάδες οικόπεδα θα παρουσιάζουν αυτή την εικόνα, είτε αυτά τα οικόπεδα ανήκουν σε ιδιώτες, είτε ανήκουν στη τοπική αυτοδιοίκηση, σε κάποιο δήμο, σε κάποια νομαρχία. Χθες είχαμε γύρω στις 40 ενάρξεις πυρκαγιών. Αυτό αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα, με ένα απλό σπίρτο, με μια απλή κίνηση δηλαδή να λαμπαδιάσει. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Έχουμε τα πρώιμα μελτέμια».

Χρηματικά πρόστιμα και φυλάκιση
Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του διοικητικού προστίμου περί μη υποβολής δήλωσης ανέρχεται σε 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως δύο χρόνια και χρηματικό πρόστιμο που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 54.000 ευρώ. Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι η τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων δεν αποτελεί μόνο νομική υποχρέωση, αλλά και πράξη ευθύνης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *